Najtraženija dijeta ovih dana je AMERIČKA: SRPKINJE se kunu u nju, svakog dana GUBI se jedan KILOGRAM!

Vesti 20.05.2022 13:31 0

Američka dijeta omogućuje brzo smanjenje masnih naslaga ishranom koja je bogata proteinima i mastima, a ako se budete lpravilno pridržavali uputstava, dijeta obećava gubitak i do pet kilograma u pet dana.

dijeta

FreePik

Stručnjaci tvrde da je ova dijeta poptuno bezbedna i da nema jo-jo efekta nakon nje.

Namirnice koje nisu dozvoljene tokom američke dijete su:

  • hleb,
  • krompir
  • brašno
  • pirinač,sočivo, pasulj, grašak, prezle
  • pohovano meso
  • testenina, kikiriki, bademi, lešnici, viršle
  •  mleko, maslac, kisela ili slatka pavlaka, jogurt, kefir, razni mlečni i voćni pudinzi, margarin, šlag
  • nijedna vrsta kolača, poslastica, šećer, čokolada, razne grickalice slatke ili slane, sladoled, nijedna vrsta sira.

Jelovnik se sastoji od ribe, jaja i mesa, ali i voća i povrća.

PRIMER JELOVNIKA:

Prvi dan

Doručak:

Možete da napravite kajganu od 1 jajeta i jedne paprike koju možete da iseckaš na komadiće i od belog pilećeg mesa. Uz doručak popijte jednu čašu sveže ceđene limunade.

Ručak:

Lagano proprži crni luk na ulju a zatim dodaj već unapred skuvanu boraniju. Ubacite i seckanu piletinu i mešajte dobro dok i boranija i meso ne omekšaju. Uz ovaj obrok napravite jednu bogatu salatu od miksa zelene salate, rotkvica, mladog luka, a sve to začinite sa maslinovim uljem i biberom i so po ukusu.

Večera:

Za večeru možete da napravite super jelo od tikvica. Izbacite semenke iz nje i napunite je sušenim paradajzom, paprikom i mladim sirom. Stavite u rernu i pecite na 250 stepeni oko 30 minuta, a nakon pola sata možete da izvadite jelo iz rerne. Uz večeru možete da popijete jednu čašu sveže ceđene pomorandže.

Drugi dan

Doručak:

Drugi dan možete ponovo da napravite kajganu, ovog jutra sa spanaćem ili sa brokolijem, a možete i sa oba. Ovaj proteinski bogat doručak će vas zasititi duži vremenski period.

Ručak:

Za ručak propržite losos na paprici. Iseckajte crni luk, dobro ga propržite, a zatim dodajte sitno iseckanu papriku. Nakon što se paprika fino izdinsta, dodajte losos koji prethodno treba da stoji u marinadi od limuna. Pržite dok losos dobro ne omekša. Uživajte u svom sjajnom ručku. 

Večera:

Napravite tako dobru i svima omiljenu cezar salatu. U veliku činiju ubacite zelenu salatu, luk, prorpeženo i dobro iseckano belo meso, paradajz i papriku. Na kraju sve ovo začinite sa ekstra devičanskim maslinovim uljem i peršunom.

Treći dan

Doručak:

Ispržite jaja i pečurke, a sve to začinite sa sveže ceđenim sokom od paradajza.

Ručak:

Sebi napravite jedan dobar gulaš. Možete da iseckate papriku na trake. Propržite papriku na crnom luku, belom luku, maslinovom ulju i paradajzu, koji ćete iseckati na kolutove, a u koju se potom ubaci teleće meso seckano na kocke. Potrebno je oko 40 minuta kako bi se meso lepo izdinstalo.

Večera:

Za večeru iznenadite sebe jednom voćnom salatom sa voćem po želji – umesto šlaga i čokolade, voćnu salatu začinite sa cimetom, ili ukoliko više volite sa medom.

Četvrti dan

Doručak:

Jedno jaje koje ćete ispržiti ili skuvati sa 80 g nemasne šunke.

Ručak:

U širokoj posudi zagrejte 1 kašičicu putera, u to stavite 300 g cikorije (vrsta zelene salate), posoli, dodaj biber, dodajte muskantni oraščić, prelijte sokom od 1 narandže, pokrijte sa folijom i dinstajte na tihoj vatri oko 15 minuta. U međuvremenu 125 g pilećih grudi začinite i vrlo kratko pecite sa obe strane na malo ulja i servirajte sa prelivom od cikorije.

Večera:

100 g tunjevine iz konzerve usitnite dobro viljuškom, dodajte jednu iseckanu glavicu crnog luka i kašiku senfa. Sve začinite sa limunom i biberom, pa servirajte na 50 g listova zelene salate. 

Peti dan

Doručak:

Dva kuvana jajeta i paradajz

Ručak:

Umutite 3 jaja, dodajte sredinu većeg paradajza prethodno isečenog na kockice, začinite i pržite u dobro ugrejanom tiganju na 2 kašičice ulja. Dodajte dve kašike rendanog sira, sačekajte da sir počne da se topi, pa začinite sa malo belog luka i služi uz 50 g zelene salate, sa malo paradajza i marinadom od 2 kašičice ulja i limunovog soka.

Večera:

Spremite za večeru pastrmku sa pomorandžom. Na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrmke, dodajte 30 g kisele pavlake, rasporedite kriške pomorandže.

Kao rezervu ovim obrocima, možete da koristite tunjevinu, pastrmku, pečurke, kao i obroke na bazi visoko proteinskog povrća – brokolija, avokada i karfiola.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading