Na ovaj ALARM obratite pažnju: Ukazuje na DEMENCIJU, a primećuje se u SVAKODNEVNIM navikama

Vesti 21.05.2022 09:00 0

Zaboravnost i slabljenje memorije su sastavni deo starenja, ali demencija je specifična po tome što značajano ometa svakodnevni život.

Na ovaj ALARM obratite pažnju: Ukazuje na DEMENCIJU, a primećuje se u SVAKODNEVNIM navikama

Shutterstock

Najčešći uzrok demencije u mladosti je Alchajmerova bolest, pri čemu je jedna od prvih suptilnih promena ta što osoba postaje loše raspoložena - povlači se u sebe, postoja razdražljiva i gubi samopouzdanje. Kod demencije se može javiti osećaj zbunjenosti, poteškoće u prepoznavanju objekata i proceni brzine i udaljenosti. Ključno je da su ove promene stečene.

"Demencija je poremećaj koji narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke“, objašnjava Džim Den, gerijatrijski klinički savetnik i član Upravnog odbora "Senior Helpers-a".

"Demencija nije specifična bolest, već opšti termin koji se koristi za opisivanje grupe simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti", tvrdi stručnjak.

Neki od znakova ranog upozorenja demencije su poznatiji od drugih. Povećana zaboravnost je opšte poznat simptom demencije, pri čemu se ljudi često pitaju da li je njihov gubitak pamćenja vezan za životno doba, preveliki stres ili je potencijalni simptom demencije. 

"Demencija često napada centre u mozgu koji su zaduženi za govor. Takođe, svakodnevne zadatke, koji se inače smatraju jednostavnima – kao što su kupanje, oblačenje ili ishrana – pretvara u teške zadatke jer osoba ne može da se seti kako i zašto  ih radi “, objašnjava Den, koji takođe navodi poteškoće u izvršavanju poznatih zadataka kao potencijaln simptom demencije.

Ovi poznati zadaci mogu uključivati redovne higijenske navike, kao što su pranje kose ili zuba, tuširanje..

"Zaboravljanje je normalno sa godinama, dok je zaboravljanje rutine koja se često praktikuje kao dnevna higijena razlog za zabrinutost, jer su promene ponašanja jedan od najčešćih ranih simptoma demencije“, kaže Den.

Praktikovanje dobre higijene može postati izazov.

"Pojedinci sa ranim znacima demencije teško doživljavaju svakodnevne obaveze - ne mogu da se obuku ili presvuku ili ;esto nose nešto neusklađeno ili neprikladno za vremenske prilike", kaže on.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading