Da li vam se PONEKAD pojavljuju TAČKICE pred OČIMA? Ovo je TRENUTAK kada bi trebalo da se ZABRINETE!

Vesti 21.05.2022 20:52 0

Ove tačkice zovu se "očni plutači" i mogu se naći u vašem vidnom polju - posebno kada gledate u svetlu oblast kao što je plavo nebo, beli zid ili ekran od kompjutera

Da li vam se PONEKAD pojavljuju TAČKICE pred OČIMA?  Ovo je TRENUTAK kada bi trebalo da se ZABRINETE!

Shutterstock

Nastaju kada se u bistroj, želatinskoj supstanci unutar očne jabučice formiraju sitne grudvice. Očni plutači su suspendovani u ovom 'želeu', tako da se pomeraju kada se vaša očna jabučica pomera. Ako pokušate da ih pogledate direktno, plutači će izgledati kao da nestaju.

 U većini slučajeva, plutači su normalni i bezopasni. Međutim, naglo povećanje njihovog broja može ukazivati na oštećenje određenih unutrašnjih struktura oka. Ovo zahteva hitnu stručnu intervenciju.

Oči lebde u staklastom telu

Oko sadrži bistru supstancu nalik želeu koja pomaže u održavanju oblika očne jabučice. Deluje kao amortizer kada se oko pomera. Sadrži od 98 odsto vode. Plutači su suspendovani u staklastom telu, što znači da se kreću. Lebde u vašem perifernom vidu obično ostaju neprimećene, ali ponekad čestice mogu da pređu ispred centralnog vida.

Neke karakteristike plutača mogu uključivati:

Mogu biti različitih oblika - kao što su sitne mrlje, fleke, prozirni mali mehurići, niti ili mreže.

Oni su posebno vidljivi kada gledate u svetlu oblast (kao što je plavo nebo).
Kreću se kako se oči kreću, često sa blagim zaostajanjem.
Veliki plutači mogu se prikazati kao smanjena područja vida, ali to je veoma retko.

Lečenje "plutajućih" očiju

Ako vas muče ove pojave, pokušajte da pogledate gore-dole, i s jedne na drugu stranu, da zatalasate staklasto telo i pomerite plivajuće čestice iz vašeg vidokruga. Međutim, ovo ne funkcioniše uvek. Dok neki ljudi smatraju da su plutači problematični, oni su obično bezopasni i operacija nije potrebna.

Plutači se povećavaju sa godinama

Očni plutači imaju tendenciju da se povećavaju sa godinama zbog promena koje se javljaju u mrežnjači. Retina je tanak film koji oblaže unutrašnjost oka . Sastoji se od ćelija osetljivih na svetlost poznatih kao štapići i čunjevi. Štapići i čunjevi otkrivaju oblik, boju i šaru i prenose informacije do nervnih vlakana. Nervna vlakna se skupljaju u snop na zadnjoj strani mrežnjače, formirajući optički nerv. Vizuelne informacije se prenose od mrežnjače do mozga preko ovog optičkog nerva. Staklasto telo se blago povlači od mrežnjače i degeneriše sa godinama. U početku, ovo može biti iritantno. Na kraju, mozak se može naviknuti na plutače i može odlučiti da vas ne 'obavesti' o njihovom prisustvu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading