Zašto je GRAŠAK toliko zdrav: Drastično smanjuje RIZIK od SRČANIH oboljenja, poboljšava VID a tek što OVO reguliše

M. O. Vesti 23.05.2022 08:59 0

Treba što češće da ga unosimo u ishranu

Zašto je GRAŠAK toliko zdrav: Drastično smanjuje RIZIK od SRČANIH oboljenja, poboljšava VID a tek što OVO reguliše

Pexels

Kada je povrće u pitanju, ovo važi za možda čak i najzdravije jer je prepun cinka i antioksidanata, zbog čega ima brojne ogromne benefite za organizam. Svež grašak je prepun vlakana.

Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70% potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina i minerala, piše "Healthline". 

Pexels

 

Iako možda niste ovo jelo niste voleli u detinjstvu, ipak danas može da se sprema na raznorazne načine. Porcija od pola šolje zelenog graška donosi četiri grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 preporučenih grama na dnevnom nivou.

- Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja", kaže Šapiro, stručnjak za ishranu - kaže Šapiro, stručnjak za ishranu.

Veoma je dobar za srce, a kada je ishrana bogata vlaknima, može da pozitivno utiče i na smanjenje rizika od razvoja bolesti.

Odličnan je snižavanju krvnog pritiska jer je prepun kalijuma, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13% preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.

Stručnjaci tvrde da je jedna porcija zelenog graška sadrži 24% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju kvalitet vida.

 

 

 

Komentari (0)
Loading