Maslinovo ulje sadrži visok nivo vitamina E, ali to nije jedina pogodnost zbog kojeg ga trebate konzumirati!

K.Ć. Vesti 04.04.2022 23:05 0

Maslinovo drveće potiče iz Azije, ali je češće poznato kao poljoprivredni proizvod u mediteranskim zemljama

maslinovo ulje

Shutterstock

Prepoznato po „obilnim zdravstvenim blagodatima“, maslinovo ulje je odabrano od strane mnogih potrošača kao preferirani oblik masti u ishrani, a nutricionisti i zdravstveni radnici ga preporučuju kao jedno od najboljih alternativnih ulja tradicionalnim mastima i uljima. Maslinovo ulje ima veliku raznolikost u tome kako se može koristiti kao sastojak recepata i kao pojačivač hrane.

Maslinovo drveće potiče iz Azije, ali je češće poznato kao poljoprivredni proizvod u mediteranskim zemljama. Maslinovo ulje dolazi iz procesa koštica, mlevenja i presovanja ploda masline.

U zemljama u kojima se maslina najviše konzumira - Italiji, Grčkoj i Španiji, učestalost kardiovaskularnih bolesti je mala i to se prepisuje zdravstvenim blagodatima koje pruža maslinovo ulje. Jedna kašika maslinovog ulja sadrži 120 kalorija i 14 grama masti. Međutim, masnoće u maslinovom ulju su prevashodno mononezasićene koje kada se konzumiraju mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi što dovodi do poboljšane kardiovaskularne funkcije.

Ostale zdravstvene prednosti maslinovog ulja:

- Maslinovo ulje je korisno kao antioksidans, jer sadrži visok nivo vitamina E.

- Kada se konzumira, maslinovo ulje pospešuje varenje, podstiče metabolizam i podmazuje sluznicu (maslinovo ulje sadrži biljnu sluz koja pomaže u zaštiti gastrointestinalnog trakta).

- Maslinovo ulje može pomoći u ublažavanju zatvora. Konzumacija 1 kašičice maslinovog ulja sa limunovim sokom (poželjno na prazan stomak) može pospešiti pravilno pražnjenje creva.

- Maslinovo ulje za terapiju kože. Maslinovo ulje se može dodati suvoj koži delujući poput hidratantne kreme, a može se primeniti i na nokte da bi se povećala snaga noktiju i promovisala zdrava kožica.

Kako odabrati maslinovo ulje:

Istražite kako u svom kuvanju možete zameniti maslac, margarin i biljna ulja niskog kvaliteta, posebno u pripremi salata, sotiranih jela i sosova.

Kupite maslinovo ulje koje je označeno kao „ekstra devičansko“, što osigurava da je ulje hladno ceđeno. Hladno presovano maslinovo ulje proizvedeno je sa sveže ubranim maslinama, prošlo je manje obrade i nije razgrađeno grejanjem ili hemikalijama.

Kvalitetno maslinovo ulje biće zlatno žute boje naspram slabije zelene masline nižeg kvaliteta.

Napomena: maslinovo ulje će se stvrdnuti (formiraće se u čvrstom obliku) u frižideru, ali ostaje tečnost na sobnoj temperaturi.

- Kada se koristi umereno, maslinovo ulje je hranljiva masnoća koja promoviše veliku korist za zdravlje. Poput vina, i maslinovo ulje će imati razlike u ukusu u zavisnosti od regiona i proizvođača ulja. Maslinova ulja se takođe mogu ulivati sa začinskim biljem, belim lukom, paprikom i drugim aromatičnim sastojcima kako bi dodali dodatno uzbuđenje vašim jelima - rekao je Krek Beis, lični trener i nacionalni sportista za gaia.com .

Komentari (0)
Loading