Često vam DRHTE RUKE ujutru? Postoji rizik da imate OPAKU bolest ali i da možda unosite preveliku dozu KOFEINA

Vesti 25.05.2022 10:45 0

Sve veći broj ljudi ima ovu tegobu

ruke

Shutterstock

Drhtanje ruku je nekada bilo najviše povezano sa starijom populacijom ljudi, ali često je problem i mlađih osoba. Može da bude posledica samo viška kofeina ili umora.

Tremor se javlja i kao posledica nekih lekova ili manjka vitamina. Drhtavicu može da prouzrokuje stres, anksioznost, problem sa visokim pritiskom, kao i neke druge zdravstvene tegobe.

Ipak postoji i opasnije strana ove tegobe. Često može da bude pokazatelj Parkinsonove bolesti, trovanje metalima, pojačan rad štitne žlezde. Ipak, najbolje je da se konsultujete sa lekarom i uvidite da li ste vi uzrok ovome ili je ipak nešto drugo u pitanju.

Često vam DRHTE RUKE ujutru? Postoji rizik da imate OPAKU bolest ali i da možda unosite preveliku dozu KOFEINA

Printscreen/TikTok

 

Za početak, eliminišite kofein, ne samo u kafi, već i u čaju ili nekim bezalkoholnim pićima, pa i u čokoladi. Imajte na umu da prekid ne treba da bude previše radikalan, jer i uzdržavanje od kofeina može da izazove tremor.

Za zdrav nervni sistem je ključan vitamin B12, zato je veoma bitno da u ishrani bude dovoljno mesa, mleka i jaja. Za zdravlje celog organizam, najbolja je mediteranska dijeta sa dosta voća, povrća, žitarica, mesa i zdravih masnoća poput maslinovog ulja. 

Kada su u pitanju vežbe, savetuje se rad sa "antistres" loptom. Jednostavno je stežite na dve pa do deset sekundi, opustite se i ponovite deset puta, kada god možete u toku dana. Takođe je bitan i kvalitetan i dobar san. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading