Sveta BILJKA starih Slovena čisti organizam od svih TOKSINA: Svuda je oko NAS, a niko ne zna koliko je LEKOVITA!

Naj žena.rs Vesti 10.06.2022 18:47 0

Cvet lipe koristi se za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva, ali i za podsticanje procesa mršavljenja izbacivanje toksina iz organzma

Sveta BILJKA starih Slovena čisti organizam od svih TOKSINA: Svuda je oko NAS, a niko ne zna koliko je LEKOVITA!

Shutterstock

Sveto drvo starih slovena skida kilograme i ublažava dijareju, a koristi se i za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva.

Lipa je sveto drvo Starih Slovena za koje su oni verovali da ih čuva od zla i uroka, a koristili su je i kao lek za mnoge bolesti. Ovo drvo, poznato i kao lipac i lipolist, može da živi nekoliko stotina godina i da dostigne visinu od 25 do 30 metara. Lipa cveta od kraja maja do početka jula, duže nego bilo koje šumsko drvo, što je izuzetno korisno s obzirom na to da je cvet lipe medonosan i lekovit, piše na sajtu "Magično bilje".

Evo kako da koristite ovu biljku, u zavisnosti od onoga što želite da postignete.

PROTIV NAZEBA Pomešajte po 25 g cveta lipe, zove i kamilice. Tri kašike prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite i procedite posle sat vremena. Pijte jednu šolju tokom dana.

PROTIV DIJAREJE Pomešajte po 30 g cveta lipe i kamilice, po 10 g petrovca i šipurka, prelijte sa pola litra vrele vode i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite i pijte pomalo celog dana.

ZA OPEKOTINE I RANE Nešto više od 100 g cvetova lipe prelijte s litrom vrele vode, ostavite poklopljeno tri sata, procedite, napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

ZA MRŠAVLJENJE Osušene cvetove lipe sameljite u prah. Uzimajte po jednu kafenu kafenu kašičicu ovog praha 3 puta dnevno, pre jela, uz čašu vode.

Cvet lipe bere se čim se otvori, pre nego što precveta i promeni boju. Suši se u hladu, na prozračnom mestu, najbolje na tavanu.

Lipa se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva. Od ekstrakata lipe prave se fitopreparati za smirivanje suvog kašlja, i ublažavanje urinarnih tegoba.
U narodnoj medicini lipa se koristi i kao prijatan napitak za olakšano izlučivanje mokraće, blago sredstvo protiv visokog krvnog pritiska i umirenje.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading