NIJE U PITANJU SAMO NEGA Pet razloga zašto nam KOSA opada prekomerno!

Vesti 29.05.2023 08:50 0

Gubitak kose je potpuno prirodan

NIJE U PITANJU SAMO NEGA Pet razloga zašto nam KOSA opada prekomerno!

Shutterstock

Svaki dan izgubimo stotinjak dlaka, pa ako ujutro na jastuku nađete nekoliko vlasi ili ih vidite nakon češljanja, nemate razloga za brigu. Problem počinje kada doslovno izgubite kosu u šakama i njihov gubitak se povećava. Frizura tada gubi prirodni volumen i postaje tanja. Zašto nam kosa preterano opada i kako da se nosimo sa tim? Evo pet najčešćih razloga.

Sjajna i gusta kosa izgleda prelepo, ali njeno stanje obično nije samo rezultat dobre nege, već i dobrog stanja celog tela. Kada nešto u našem zdravlju počne da propada, možemo biti sigurni da će to vremenom uticati na volumen i izgled naše frizure. Na sreću, pravi pristup nezi, briga o ishrani, a ponekad i upotreba odgovarajućih suplemenata ili tretmana u većini slučajeva dovoljni su za vraćanje zdravog sjaja kosi za kratko vreme i sprečavanje prekomernog opadanja kose.

1. Previše stresa

Vaš način života utiče na celo telo, uključujući i stanje vaše kose. Kada živite u pokretu, pod stresom, bez vremena za odmor, nivo kortizola - hormona stresa - raste. Pod uticajem stresnog načina života, kosa može početi da opada, postaje tanka i lomljiva, a vlasište može postati osetljivije i reaktivnije (npr. Višak proizvodnje sebuma ili brže sušenje). Hronični stres uzrokuje da celo telo izgubi ravnotežu, nedostatak hranljivih materija i hormonska previranja. Ciklus rasta kose poremećen pod uticajem stresa prevodi se u lošiji izgled frizure. Ako ste svakodnevno izloženi prekomjernom stresu i primetite da vam kosa sve više opada, pokušajte da pronađete ravnotežu i da pronađete više vremena za sebe.

2. Loše navike u lečenju kose

Neke dnevne navike mogu učiniti vašu kosu oslabljenom i stoga će početi prekomerno da opada. Ako kosu obično pričvrstite u čvrstu punđu, slabite koren kose. Takođe, hronično čupanje duge kose noću, kada spavate raspuštene kose, takođe može biti problem. Neadekvatna nega takođe može dovesti do toga da vam kosa proređuje mnogo brže. Koja kozmetika najviše šteti njihovom stanju? Odaberite blage, prirodne šampone i regeneratore ili proverenu profesionalnu negu koju vam vaš frizer može preporučiti. Kosa je takođe oslabljena oblikovanjem sa previsokom temperaturom svaki dan. Ako često koristite figaro za uvijanje kose, kosu ili fen za sušenje kose, uverite se u to da su dobrog kvaliteta i da je temperatura za oblikovanje sigurna za vašu kosu. Ako tražite efikasno rešenje koje će vam pomoći da podmladite kosu umornu od loših navika, posegnite za dodatkom ishrani.

3. Neadekvatna ishrana

Ako se na vašem tanjiru svaki dan pojavljuje ista stvar i radije izbegavate povrće i zdrave masti, gubitak kose može biti uzrokovan vašom ishranom. Naš meni mora nadoknaditi nedostatke, obezbediti različite sastojke - tada je celo telo u dobrom stanju, onda je i naša kosa gusta i sjajna. Dugo niste videli bebinu kosu, odnosno novu, rastuću kosu? Vreme je da promenite ishranu pre nego što vam zdravlje pogodi kosu. Vaš dnevni meni treba da sadrži zdrave masti, vitamine, aminokiseline i minerale. Zato se nemojte kloniti masne ribe, oraha, svežeg povrća i voća i neprerađenih ugljenih hidrata. Pijte više vode i ograničite količinu kafe i čaja koje pijete. Takođe vodite računa o pravilnoj ishrani, posebno vitaminima D i B12,

4. Hormonski poremećaji i druge bolesti

Kosa vam opada u pregršt, iako vam je stalo do ravnoteže, ishrane i pravilne nege? Problem može biti sa hormonima. Hormonski poremećaji su jedan od najčešćih uzroka prekomernog i teškog kontrolisanja opadanja kose. Ako imate poremećaj štitne žlezde, tek ulazite u menopauzu ili se borite sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom, vaša kosa može znatno da se proredi. Ako sumnjate na hormonalne probleme, osim paketa testova krvi, prijavite se za endokrinologa koji će vam pomoći u kontroli hormonske ravnoteže uz pomoć odgovarajućeg tretmana. Takođe možete sebi pomoći sa suplementima.

5. Zdravstveni problemi

Gubitak kose može biti povezan i sa drugim bolestima i zdravstvenim problemima, npr. Anemijom, nedostatkom vitamina B, efektom terapije antibioticima ili bolešću Covid -19 - kod ljudi koji su se oporavili, ali su i dalje oslabljeni virusom, problemom zabeležen je gubitak kose. Važno je da imate svoje zdravlje pod kontrolom. Ne izbegavajte da napravite paket neophodnih pregleda i posete lekarima specijalistima. Zapamtite da je holistički pristup telu najbolja „nega“ koju možete pružiti svojoj kosi. Dobri i nežni proizvodi za negu samo će se površno pobrinuti za izgled vaše kose, ali njihovo zdravlje i stanje rezultat su harmonije u celom telu. Mirniji način života, zdrava ishrana i odgovarajuća ishrana najbolji su lekovi za prekomerno opadanje kose.

Komentari (0)
Loading