Sve što boji ODEĆU boji i zube: Dermatolog otkrio koje namirnice moramo da IZBEGAVAMO

Vesti 29.04.2023 16:30 0

Ako želimo lep osmeh, ovi saveti su i više nego korisni

Sve što boji ODEĆU boji i zube: Dermatolog otkrio koje namirnice moramo da IZBEGAVAMO

Shutterstock

Neke svakodnevne namirnice mogu da vam unište zube a da toga niste ni svesni. Stomatolog Lorens Nevil, za Daily Mail otkrio je da su na popisu hrane koja može promeniti boju zuba.

Zeleni čaj, belo vino, pa čak i neko voće, su na popisu. 

- Dok površina zuba izgleda glatko, caklina je zapravo prekrivena mikroskopskim udubljenjima zbog čega postaju obojeni. Za te neravne delove hvata se hrana i piće i pojavljuju se mrlje. Određena hrana i pića s visokim udelom kiseline također mogu oštetiti caklinu povećavajući udubljenja kako bi mrlje dublje prodrle unutra - objasnio je.

Sve što boji ODEĆU boji i zube: Dermatolog otkrio koje namirnice moramo da IZBEGAVAMO

Shutterstock

 

- Tanini su poznati po bojenju zubne gleđi, posebno kada se konzumiraju nekoliko puta dnevno. Prema studijama, boja čaja takođe će odrediti koliko će tamniti vaši zubi. Iznenađujuće je da zeleni čaj ima najviše tanina i prekomerna konzumacija može uzrokovati sive mrlje. Crni čaj ima najmanji uticaj i daće zubima žutu nijansu - rekao je stomatolog.

Takođe je istakao da posle ispijanja voćnog soka, nikako ne peremo odmah zube, zbog kiseline koje napitak sadrži.

Zamenite crna vina i tamne alkohololna pića te gazirane sokove, čašom belog vina ili votkom -  napomenuo je te upozorio da i pića poput belog vina zbog udela kiseline, mogu oštetiti gleđ.

Zapravo sve što može da oboji odeću, tom merom može da oboji i vaše zube.

Bobičasto tamno voće, poput borovnice i kupina, takođe boje zube, dok jagode pomažu kod izbeljivanja.

Kako navodi, normano je da sve namirnce ne možemo izbeći, ali je bitno da nakon njihove konzumacije obavezno popijemo času vode.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading