Uspomene mogu nastati kod beba od tri meseca, pa zašto se onda ne možemo setiti detinjstva?

K.Ć Vesti 28.12.2021 15:20 0

Novo istraživanje otkrilo je da je deo mozga odgovoran za obradu sećanja aktivan kod beba starih samo tri meseca, uprkos tome što još uvek nije u potpunosti formiran

Uspomene mogu nastati kod beba od tri meseca, pa zašto se onda ne možemo setiti detinjstva?

Shutterstock

Poznat kao hipokampus, ovom ključnom predelu mozga obično treba nekoliko godina da sazri, a ovaj dugotrajni proces razvoja često se navodi kao objašnjenje za našu nesposobnost da se setimo svog ranog detinjstva .

Otkriće da hipokampus u stvari može kodirati uspomene kod malih beba, ovo ruši svesmo mislili da znamo o mozgu novorođenčadi. Pišući u časopisu Current Biologi , autori ovog najnovijeg istraživanja predstavljaju novu teoriju, koja sugeriše da su male bebe sposobne za „statističko učenje“, ali još ne mogu formirati epizodna sećanja.

Statističko učenje odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumevanja i predviđanja obrazaca koji nam pomažu da shvatimo svoje okruženje. Epizodno pamćenje uključuje podsećanje na određene događaje. Ranije se pretpostavljalo da takav kapacitet za statističko učenje nastaje tek nakon razvoja epizodnog pamćenja, ali autori studije kažu da su njihovi nalazi u suprotnosti sa ovom hipotezom.

- Osnovna misterija o ljudskoj prirodi je ta da se gotovo ništa ne sećamo od rođenja do ranog detinjstva, ali u to vreme naučimo toliko kritičnih informacija - naš prvi jezik, hodanje, predmeti i hrana i društvene veze - rekao je autor studija profesor Nik Turk Brovne u izjavi .

Da bi razotkrili ovu misteriju, istraživači su skenirali mozak 17 beba, starih između tri meseca i dve godine, dok su posmatrali dve odvojene serije slika. Jedna od njih sastojala se od slučajnih nepovezanih slika, dok je druga sadržavala slike koje su se pojavljivale u strukturiranom nizu, sa jasnim obrascem koji se mogao naučiti.

Rezultati su pokazali da se aktivnost u hipokampusu povećala nakon posmatranja strukturiranog niza slika kod svih beba, bez obzira na to koliko je njihov hipokampus bio razvijen. Istraživači su zaključili da starost i veličina hipokampusa nemaju uticaja na sposobnost mozga za statističko učenje.

Interesantno je, međutim, otkrili su da se aktivnost izazvana posmatranjem ovih slika sa uzorkom javljala pretežno u prednjim regionima hipokampusa, koji obično nisu povezani sa epizodnim formiranjem memorije. Kako mozak raste tokom prvih nekoliko godina života, zadnji hipokampus se značajno širi i veruje se da je ovaj region odgovoran za epizodno pamćenje.

Uspomene mogu nastati kod beba od tri meseca, pa zašto se onda ne možemo setiti detinjstva?

Shutterstock

 

Istraživači u radu pišu da „statističko učenje može da se dogodi u samom hipokampusu na način koji zaobilazi sklopove epizodne memorije. Dakle, hipokampus može podržati statističko učenje kod novorođenčadi, kao što je navedeno u ovoj studiji, pre nego što može podržati epizodno pamćenje. “

- Kako se te promene u krugu dogode, na kraju dobijamo mogućnost čuvanja uspomena -, objašnjava Turk-Brovne. "Ali naša istraživanja pokazuju da, čak i ako se ne možemo setiti iskustva deteta kasnije u životu, ona se ipak beleže na način koji nam omogućava da učimo od njih".

Komentari (0)
Loading