Ako ste LOŠIJEG zdravlja, topla kupka nije za vas: U ovim situacijama kadu morate da izbegavate

K.Ć. Vesti 01.06.2022 21:20 0

Da li ste ljubitelj tople kupke? Nije ni čudo, jer posle napornog dana to je jedan od najboljih načina da se opustite

Ako ste LOŠIJEG zdravlja, topla kupka nije za vas:  U ovim situacijama kadu morate da izbegavate

Shutterstock

Zahvaljujući njoj možete opustiti telo i zaboraviti na nekoliko trenutaka na razne probleme.

Međutim, topla kupka nije uvek korisna i dešava se da se nakon takve sesije u kadi, blagostanje uopšte ne poboljšava.

Topla kupka ima mnoge prednosti u koje niko ne treba da posumnja.

U toploj kupki se posle desetak minuta napeti i umorni mišići se opuštaju, tenzijska glavobolja se ublažava, a zahvaljujući poboljšanju krvotoka i limfnog toka telo se efikasnije oslobađa toksina. Topla voda priprema kožu da prihvati kozmetiku i omogućava supstancama koje se nalaze u njima da bolje deluju. Ne treba zaboraviti da topla kupka neposredno pre spavanja omogućava da se zagrejete i pomaže opuštenom telu da zaspi. 

Tri situacije kada je bolje izbegavati toplu kupku

Ako patite od kardiovaskularnih poremećaja

Pretopla kupka nije dobra za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i poremećaja koagulacije, zbog proširenja krvnih sudova. Uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i disanja, što smanjuje nivo kiseonika. Kao rezultat toga, pri izlasku iz kade može se pojaviti vrtoglavica ili čak gubitak svesti.

Kada vam je koža veoma suva

Vlasnici suve kože ne bi trebalo da iskoriste mogućnost ležanja u kadi punoj tople vode. Takva kupka će pogoršati stanje kože, jer topla voda ispire lipide sa njene površine, slabeći zaštitni sloj dubljih struktura. Kao rezultat toga, koža prestaje da se efikasno brani od uticaja štetnih spoljašnjih faktora. Kao posledica toga, postaje iritiran, više se ljušti, postaje crven i svrbi.

Kada dobijete menstruaciju

Vreme menstruacije takođe nije pogodno za tople kupke. Visoka temperatura izaziva širenje krvnih sudova, što izaziva pojačano krvarenje i osećaj slabosti. Iz tog razloga, sigurnije je izbegavati ga u prvim danima menstruacije.

U gore navedenim slučajevima, trebalo bi da ograničite rizik i iskoristite ne vruću, već jednostavno prijatno toplu kupku. I ona će vam omogućiti da se opustite bez ugrožavanja zdravlja.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading