Pojavljuju vam se MODRICE po telu bez razloga? Možda imate jednu od ovih podmuklih bolesti

K.Ć. Vesti 07.06.2022 11:07 0

Osetljivost na modrice može imati veliki broj uzroka

Pojavljuju vam se MODRICE po telu bez razloga? Možda imate jednu od ovih podmuklih bolesti

Shutterstock

Ponekad je rezultat individualne predispozicije tela, na primer, krhkosti krvnih sudova i njihove podložnosti oštećenju. U takvim situacijama, problem može biti teško otkloniti, iako promena vaše ishrane i načina života može donekle pomoći.

Anemija

Često se naziva bolešću, ali treba je shvatiti kao simptom. Anemija je kada nivo crvenih krvnih zrnaca i njihovog hemoglobina padnu ispod određenog nivoa. Može biti rezultat bolesti u razvoju, ali je češće rezultat zanemarivanja načina života - i, ako se ne leči, dovodi do razvoja ozbiljnijih zdravstvenih stanja. U zavisnosti od nivoa koncentracije hemoglobina, anemija se deli na blagu, umerenu, tešku i po život opasnu. Najčešći slučaj je blaga anemija - obično zbog nedostatka gvožđa. Postoji nekoliko simptoma razvoja anemije, uklj. hronični umor, nesvestice, bleda koža, tamni krugovi ispod očiju i lake modrice od slabijih udaraca.

Poremećaji koagulacije krvi

Mogu biti u obliku poremećaja krvarenja ili tromboembolijskog poremećaja. Glavni simptomi su česta, produžena krvarenja i produženi proces zgrušavanja krvi. Do krvarenja može doći iz trivijalnih razloga, na primer iritiranjem desni četkicom za zube tokom pranja zuba, češanjem ili injekcijom. Kao rezultat toga, na telu se relativno često pojavljuju modrice. Kod žena postoji i problem obilnih menstruacija. Hemoragijska dijateza je rezultat poremećaja rada različitih komponenti krvi ili elemenata cirkulatornog sistema. Izvor problema može biti, na primer, defekti u strukturi krvnih sudova ili nedostatak trombocita odgovornih za proces zgrušavanja. Ovi faktori, zauzvrat, mogu biti posledica različitih patoloških promena, upotrebe određenih lekova (npr. steroida) ili lošeg načina života. S druge strane, tromboembolijski poremećaji se manifestuju prekomernim zgrušavanjem krvi i sklonošću zgrušavanju u krvnim sudovima. Mogu biti posledica, na primer, duboke venske tromboze ili pankreatitisa.

Trombocitopenija

Nedostatak trombocita, odnosno trombocita - ćelija odgovornih za pravilan tok procesa zgrušavanja krvi. Kada je povređen, trombociti formiraju ugruške zajedno sa crvenim krvnim zrncima kako bi zaustavili krvarenje. Ako je broj trombocita prenizak, možete osetiti uznemirujuće zdravstvene simptome kao što su lake modrice, krvarenje iz nosa, krvarenje desni, poteškoće u zaustavljanju krvarenja iz rane i krv u stolici i urinu. Trombocitopenija nije bolest sama po sebi, ali je uznemirujući simptom koji može ukazivati na ozbiljna medicinska stanja kao što su leukemija ili otkazivanje bubrega. Naravno, u slučajevima teških bolesti postoji niz pratećih simptoma, tako da ne treba paničiti zbog uočavanja prevelikog broja modrica na telu. Trombocitopenija može biti rezultat nedostatka vitamina B12. Tada se preporučuje promena ishrane ili suplementacije.

Ciroza jetre

Ozbiljna bolest koja prvenstveno pogađa dugotrajne alkoholičare. Može biti uzrokovan i delovanjem drugih toksičnih supstanci, na primer određenih lekova, kao i virusnim hepatitisom, autoimunim bolestima ili naslednim bolestima. To je hronično i dovodi do nepovratnog oštećenja jetre. U toku bolesti, ovaj organ prolazi kroz fibrozu, što na kraju može doprineti razvoju tumora. Proces bolesti često ne daje specifične simptome, pa ciroza može dugo ostati neotkrivena. Simptomi koji mogu ukazivati na probleme sa jetrom uključuju gubitak apetita, gubitak težine, probleme sa varenjem, bol ispod desnog rebra i letargiju.

Otkazivanje bubrega

Bubrezi su jedan od najopterećenijih organa u našem telu. Stalno filtriraju krv, čiste je od štetnih materija, uklanjaju metaboličke proizvode i višak određenih mikronutrijenata, uklj. natrijum, prisutan u velikim količinama u našoj "presoljenoj" ishrani. Kada bubrezi počnu da se razboljevaju, poput jetre, oni u početku pokazuju malo simptoma i simptomi su nespecifični. Ovo je zbog, između ostalog, i činjenice da bubrezi utiču na funkcionisanje celog organizma i njihovo loše stanje se odražava na mnoge druge organe. Jedna od promena koja bi trebalo da nam privuče pažnju je pojava podočnjaka, koji mogu biti praćeni oticanjem kapaka. Problemi sa bubrezima su neizbežno povezani sa poremećajima mokrenja. Takođe može doći do otoka na nogama zbog zadržavanja vode u telu, kao i plućni edem koji se manifestuje otežanim disanjem. Vrsta, broj i intenzitet simptoma zavise od stadijuma bolesti i njenog tipa: bubrežna insuficijencija može biti hronična ili akutna, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading