Jedan od NAJVEĆIH izvora zdravlja: Biljka koju SVI žele da uzgajaju je riznica VITAMINA, imajte je UVEK na dohvat ruke

Vesti 07.06.2022 20:37 0

Mogućnost da imamo ovakav izvor zdravlja nadomak ruke, ne treba ignorisati. Dok ga gajimo i gledamo kako raste, imaćemo u kuhinji nešto nalik na prelepu ikebanu.

Jedan od NAJVEĆIH izvora zdravlja: Biljka koju SVI žele da uzgajaju je riznica VITAMINA, imajte je UVEK na dohvat ruke

Unsplash

Ne treba posebno naglašavati da nema ničeg lepšeg nego kada uberemo svoje organsko začinsko bilje, neposredno pre nego što ćemo začiniti jelo! Tada je ono sveže, najbogatije aromama, antioksidansima i hranljivim materijama.

Leti se lako uzgaja, ali može i zimi, i u rano proleće, u kući, i to u vodi, bez zemlje. Potrebno je samo malo sunca, a zimi blizina radijatora.

Peršun (Petroselinum crispum) je poznati mediteranski začin koji se širom sveta koristi u raznim jelima. On ima visok nivo vitamina C, A, K, folne kiseline, ako se jede svež, kao i minerale kalcijum, gvožđe, kalijum. Tu su i bioflavonoidi, luteolin, apigenin, likopen, lutein, zeaksantin, kao i alfa i beta karoten.

Mogućnost da imamo ovakav izvor zdravlja nadomak ruke, ne treba ignorisati. Dok ga gajimo i gledamo kako raste, imaćemo u kuhinji nešto nalik na prelepu ikebanu od povrća. Peršun ima visok nivo vitamina C, A, K, folne kiseline, ako se jede svež, kao i minerale kalcijum, gvožđe, kalijum…

Način pripreme

Odabrati posudu, najbolje dubine oko pet centimetara, može i više, mada pliće izgleda lepše. Njena veličina zavisiće od količine peršuna koji želimo da gajimo.

U kratkom video-snimku upotrebljena je manja posuda i korišćena su tri sveže kupljena peršuna. Pri čišćenju peršuna odseku se krajevi na kojima je već uvenulo lišće. Staro uvelo lišće i grančice treba odstraniti.

Ti komadi nisu za bacanje, što bismo obično učinili, već služe da ih stavimo u pripremljenu posudu koju treba naliti vodom do pola visine odstranjenog dela peršuna.

Posuda se postavi, ako je to moguće, na ispust prozora ili neki ravan deo nameštaja. Redovno se proverava, odnosno održava nivo potrebne vode.

 

 

Pored toga što izgleda neobično i lepo, pravo je uživanje posmatrati ga kako raste i napreduje iz dana u dan, što može biti posebno interesantno kada priroda još spava ili se tek razbuđuje.

Kada listići i grančice dostignu željenu visinu, a mi želimo da ga ubacimo u neko jelo, peršun se obere i odmah koristi. Višak može da se usitni i zamrzne.

Delovi peršuna s koga je odstranjen zeleni deo, mogu se staviti ponovo u posudu vode i, mada zvuči neverovatno, može dati još jednu berbu!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading