Čokolada je kao Jing i Jang: Ima MNOGO zdravstvenih prednosti, ali joj retko ko može ODOLETI pa zato lako izaziva ZAVISNOST

Andrea Orlandić Vesti 24.09.2021 18:01 0

Ma, koliko god mislili da imamo jaku i čvrstu samokontrolu kada je u pitanju čokolade i konzumacija iste, neretko se ispostavi da je ona "jača" od naše vojničke discipline

Čokolada je kao Jing i Jang: Ima MNOGO zdravstvenih prednosti, ali joj retko ko može ODOLETI pa zato lako izaziva ZAVISNOST

pixabay

Mlečna i bela čokolada, koju svi volim, je prepuna prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jeste toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još "jednom" kockicom, pa onda i štanglicom.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to dešava, ali oni koji prave čokoladu znaju šta joj daje neodoljiv ukus. Zato mlečna čokolada ima mnogo više šećera nego bilo koja namirnica koja prirodno sadrži šećer - a baš zbog toga čokolada i izaziva veću zavisnost od ostalih proizvoda, piše "NBC News".

Međutim, za razliku od mlečne, crna čokolada nije toliko popularna, jer ne sadrži šećer i mleko. Mlečna čokolada stimuliše receptore ukusa, koji podstiču proizvodnju dopamina, koji se još naziva i hormon sreće, pa joj se zbog tog osećaja stalno vraćamo.

Zbog ovoga čak i najdisciplinovanija osoba može da poklekne pred štanglom čokolade jer naš možak odmah reaguje u želji za dozom dopamina i šalje signal da je ona dobra za vas.

Konzumiranje čokolade pojačava verovatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da čine u zdravoj meri i da će uvek očekivati podsticaj u obliku čokolade. Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba. Isti slučaj je i sa belom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaoa, prenosi "N1".

Shutterstock

 

 

Kako iskoristiti čokoladu za poboljšanje zdravlja

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, jer je puna dobrih hranljivih materija.

Kakao koji se koristi za pravljenje čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih jedinjenja koja se zovu polifenoli, a prah od kakaoa u sebi sadrži 50 miligrama polifenola po gramu, a kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliki procenat kakaoa sadrži, što je procenat veći, to je čokolada bolja!

Zašto je čokolada dobra za zdravlje?

Sadrži antioksidanse

U crnoj čokoladi nalazi se veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidansa, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima sposobnost da uništava slobodne radikale.

Ima protivupalna svojstva

Ova čokolada ima protivupalno delovanje, što može biti korisno u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Dobra je za srce i pluća

Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, jedinjenja koje se nalazi u mnogim proizvodima i deluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni pritisak, pa samim time smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

Ima pozitivan uticaj na učenje

Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi podstiču protok krvi u mozgu i mogu da poboljšaju pamćenje i učenje.

Podiže nivo raspoloženja

Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada podiže raspoloženje. Uzrok tome su najverovatnije njen ukus i psihoaktivna jedinjenja koje sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna

Iako je dobra za zdravlje u određenoj meri, crna čokolada ne može da se uporedi sa povrćem i voćem, osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer.

Nutricionisti predlažu da se ipak obrati pažnja na unos crne čokolade. To bi značilo da ne bi trebalo jesti više od 50 grama ove poslastice dnevno.

Komentari (0)
Loading