Svi ih PIJEMO, a ne znamo kako stvarnu DELUJU: Evo šta se STVARNO dešava sa TELOM nakon samo jednog ENERGETSKOG PIĆA!

Vesti 11.06.2022 10:40 0

ENERGETSKA pića su kao nektar za one koji su zavisni od njih

Svi ih PIJEMO, a ne znamo kako stvarnu DELUJU: Evo šta se STVARNO dešava sa TELOM nakon samo jednog ENERGETSKOG PIĆA!

Shutterstock

Ali konzumiranje ovih napitaka je uvek upitno. Neke limenke sadrže čak 21 kašičicu šećera i iste količine kofeina kao tri šoljice kafe.

Kofein je generalno bezbedan za konzumiranje i uživanje, ali može biti štetan u većim dozama. I dok kompanije u UK moraju da ograniče količine kofeina u svakoj konzervi, ljudi mogu da preteraju.

Ove nedelje je otkriveno da vlada Velsa iznosi ideju o zabrani prodaje energetskih napitaka mlađim od 16 godina. To je deo strategije za smanjenje rastuće gojaznosti u Velsu, pošto je svako četvrto dete preteško kada krene u osnovnu školu.

Istraživači sa Univerziteta Jork upozorili su da mladi ljubitelji energetskih napitaka češće pate od glavobolje, problema sa spavanjem, razdražljivosti i isključenosti iz škole. Takođe povećavaju šanse kada je sklonost prema alkoholu i pušenju u pitanju.

Ali istraživači su upozorili da su konzerve slatkih stvari ponekad „jeftinije od flaša vode“ i primamljive za mlade. Ministri su predložili da se zabrani prodaja energetskih pića mlađima od 16 godina 2018. godine, ali to tek treba da sprovedu. U međuvremenu, u Australiji, jedan građevinski šef pozvao je da se energetska pića zabrane na radnim mestima jer usporavaju zaposlene.

Pol Brin, koji svake godine obučava do 500 mladih trgovaca u zapadnom Sidneju, rekao je za Daily Mail Australia da trgovci stižu na radna mesta sa navikom da konzumiraju nekoliko energetskih pića dnevno. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je energetska pića „opasnošću po javno zdravlje“.

Evo šta se dešava sa vašim telom iz minuta u minut, nakon što unesete energetsko piće.


Prvih deset minuta

To je vreme kada kofein počinje da ulazi u krvotok, izazivajući rast vašeg otkucaja srca i krvnog pritiska.

15-45 minuta

Vreme kada vaš nivo kofeina dostiže vrhunac, čineći se budnim i poboljšavajući koncentraciju.

30-50 minuta Do sada je sav kofein apsorbovan i vaša jetra će često reagovati tako što će apsorbovati više šećera.

Jedan sat

Ovo je kada ćete verovatno dobiti „sugar crash“, kada vam nivo šećera i kofeina u krvi padne i možete se osećati umorno.

Pet-šest sati

Otprilike pet do šest sati nakon konzumiranja vaše telo će smanjiti sadržaj kofeina u vašem krvotoku za 50 procenata.

12 sati

Otprilike 12 sati nakon što popijete energetski napitak, kofein će biti van krvotoka većine ljudi, ali varira u zavisnosti od starosti i aktivnosti.

Između 12 sati i 24 časa

Ako ste redovno pili energetska pića, između 12 i 24 sata ćete početi da osećate simptome odvikavanja i možete da patite od glavobolje, razdražljivosti i zatvora.

Sedam-12 dana

Studije su pokazale da je ovo vreme potrebno telu da postane tolerantno na vašu dnevnu dozu kofeina.

BONUS VIDEO


 

 

 

Komentari (0)
Loading