Ako ovako pijete ČAJ i kafu rizik od SMRTONOSNIH BOLESTI dramatično raste: Jednu stvar morate odmah da izbacite, samo jedno piće može da bude KOBNO!

Vesti 15.06.2022 09:46 0

Konzumiranje samo jednog pića zaslađenog šećerom, poput čaja ili kafe dnevno, povezano je sa povećanim šansama za rak jetre, upozoravaju naučnici.

Ako ovako pijete ČAJ i kafu rizik od SMRTONOSNIH BOLESTI dramatično raste: Jednu stvar morate odmah da izbacite, samo jedno piće može da bude KOBNO!

Shutterstock

Ovaj kancer ima nisku stopu preživljavanja, sa samo 13 odsto živih pet ili više godina nakon njihove dijagnoze. Nova studija analizirala je podatke od 90.000 žena u postmenopauzi koje su učestvovale u Inicijativi za zdravlje žena, dugotrajnoj studiji pokrenutoj početkom 1990-ih. Istraživači predvođeni Univerzitetom Južne Karoline pratili su njihovo zdravlje u proseku 18 godina, nakon što su dali upitnike o ishrani.

Oko sedam odsto žena je izjavilo da konzumira 350 g šećera dnevno. Ukupno 205 žena dobilo je rak jetre, od kojih simptomi uključuju umor, gubitak apetita, mučninu, bol ispod rebara i svrab kože.

Žene koje su svakodnevno pile jedno ili više napitaka zaslađenih šećerom imale su 78 posto veće šanse da razviju rak jetre. Oni koji su konzumirali najmanje jedno bezalkoholno piće dnevno imali su 73 procenta veće šanse da razviju rak jetre - u poređenju sa onima koji nikada nisu pili samo tri pića mesečno ili nijednog.

Glavni autor Longang Žao, doktorski kandidat je rekao : „Naši nalazi sugerišu da je konzumacija napitaka zaslađenog šećerom potencijalni faktor rizika za rak jetre koji se može promeniti. „Ako se naši nalazi potvrde, smanjenje potrošnje napitaka zaslađenih šećerom moglo bi poslužiti kao strategija javnog zdravlja za smanjenje opterećenja raka jetre.

„Zamena pića zaslađenih šećerom vodom i kafom ili čajem bez šećera mogla bi značajno smanjiti rizik od raka jetre. Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu. Bilo bi potrebno više studija da bi se utvrdilo da li i zašto slatka pića mogu doprineti raku jetre. Ali istraživači su rekli da je to možda zato što šećer povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2, koji su zauzvrat faktori rizika za rak jetre. Ovi napici takođe mogu doprineti rezistenciji na insulin i nagomilavanju masti u jetri, što utiče na zdravlje jetre. Glavno ograničenje studije je to što je bila posmatračka, što znači da veza ne može biti sigurna.

I to može biti neki drugi faktor životnog stila, posebno za one koji piju slatke napitke, koji se povezuje sa rakom jetre. Redovna konzumacija napitaka zaslađenih šećerom, kao što su gazirana i voćna pića, povezana je sa raznim zdravstvenim problemima.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading