Šta se dešava ako predugo nosite HULAHOPKE? Neprijatan miris je samo početak problema

K.Ć. Vesti 15.05.2022 17:15 0

Hulahopke su neodvojivi element ženske garderobe - njihova trenutna verzija poznata je od ranih 1960 -ih godina

Šta se dešava ako predugo nosite HULAHOPKE? Neprijatan miris je samo početak problema

Shutterstock

U početku su bile napravljene od trikotaže, sa vidljivim šavovima, brzo su zamenjene tankim, bešavnim modelima. Najčešće korišćeni materijal u industriji čarapa su različite vrste plastike, na primer najlon. Da li nošenje hulahopki predugo i često utiče na vaše zdravlje? Šta žene treba da zapamte pri izboru modela od veštačkih materijala?

Hulahopke se nose sa suknjama, haljinama i pantalonama u hladnijim danima. Njihov izbor može izazvati vrtoglavicu - dostupni su u različitim bojama, uzorcima i debljinama. Iako se za njihovu proizvodnju koriste različiti materijali, najčešći su plastika poput najlona ili elastin. Odlikuje ih izdržljivost, čvrstoća i fleksibilnost. Hulahopke od njih savršeno pristaju uz telo, delikatne su i pružaju udobnost.

Na tržištu su dostupne i pamučne hulahopke koje su posebno pogodne za hladnije, jesenje i zimske dane. Ovi modeli se takođe odlikuju bogatstvom uzoraka i boja. Pamuk je materijal koji nije samo izdržljiv, već je i prijatan za kožu. Savršeno zadržava toplotu, a dodatno ne iritira i ne izaziva alergije. Ovu vrstu hulahopki ne nose samo dame, već i deca.

Plastične hulahopke i prekomerno znojenje stopala

Prečesto nošenje plastičnih hulahopki može imati negativan uticaj na zdravlje - ponekad pogoršava neke od tegoba, na primer prekomerno znojenje stopala . Osećaj vlage u cipelama i neprijatan miris karakteristični su simptomi ovog zdravstvenog problema. Plastika je nepropusna za vazduh i ne upija vlagu, a nošenje hulahopki od njih pospešuje rast bakterija i gljivica, a samim tim i mikozu.

Prekomerno znojenje stopala često dovodi do promena na koži kao što su kurje oči , pukotine i žuljevi. Ovo nije samo zdravstveni, već i estetski problem, koji često izaziva osećaj neugodnosti, pa čak i dovodi do postepenog povlačenja iz društvenog života.

Plastične hulahopke i ženski problemi

Nošenje donjeg veša i hulahopki od plastike može doprineti razvoju intimnih infekcija. Najčešće se to tiče žena koje su sklone ovoj vrsti bolesti. Briga o pravilnoj bakterijskoj flori i vaginalnom pH ne odnosi se samo na pravilnu higijenu. Jednako je važno nositi pravilno odabrano donje rublje. Žene koje se često bore sa intimnim infekcijama treba da izbegavaju plastiku nepropusnu za vazduh. Prvi uznemirujući simptomi zbog kojih treba da posetite ginekologa su:

  • Peckanje
  • Vaginalni svrab 
  • Promena boje mokraće
  • Bol tokom odnosa
  • Neprijatan miris

Dame koje primećuju ove bolesti treba što pre da se obrate specijalisti. Ovo je pravi trenutak da promenite donje rublje u pamuk, ne previše čvrsto i prozračno, a helanke u one napravljene sa dodatkom prirodnih materijala.

Veštačke hulahopke i alergije

Žene sklone alergijama takođe mogu doživeti negativne efekte od nošenja hulahopki od plastike. Dugi kontakt sa kožom i čvrsto prianjanje dovode do pojave karakterističnih simptoma kod osetljivih osoba. Najčešće su to:

  • Svrab
  • Peckanje
  • Crvenilo kože

Nepoželjnu reakciju tela uzrokuju materijali koji se koriste za izradu hulahopki i boja. Vredno je zapamtiti da se pojavi neprijatnih simptoma pogoduje bliskim i dugim kontaktom sa alergenom, pa se često nošenje hulahopki u ovom slučaju ne preporučuje.

Hulahopke za oblikovanje tela - uticaj na zdravlje

Dame koje žele da sakriju nedostatke svoje figure, žele da se savršeno predstave u užim odećama, mogu posegnuti za steznicima, poznatih i kao hulahopke za mršavljenje . Iako zaista oblikuju stražnjicu - podiže je, ispravlja, naglašavaju struk, otkrivaju noge, nošenje prečesto i dugo mogu izazvati razne zdravstvene tegobe. Nuspojave će biti slične upotrebi preuske odeće - pre svega:

  • problemi sa digestivnim sistemom, na primer žgaravica , bol, peckanje, oticanje tela
  • urinarna inkontinencija 
  • oslabljena cirkulacija krvi u nogama koja dovodi do stvaranja proširenih ili paukovih vena
  • osećaj teških nogu
  • pogoršanje problema "narandžine kore".

ZAPAMTITI

Vredno je povremeno posegnuti za ovakvim steznicima kako se ne biste izložili mogućim neželjenim efektima nošenja istih.

Kako pravilno nositi plastične hulahopke?

Nošenje hulahopki od plastike može negativno uticati na zdravlje žene . Iako je to odevni komad kojeg se teško u potpunosti odreći, vredi zapamtiti nekoliko pravila koja mogu umanjiti rizik od neprijatnih tegoba:

  • ako veštačke hulahopke izazivaju iritaciju, osip, svrab kože, preporučuje se isprobavanje modela od drugog materijala, korišćenje prirodnih materijala,
  • posebnu pažnju treba obratiti na veličinu hulahopki - previše uske hulahopke će izazvati nelagodu; može ometati pravilno funkcionisanje digestivnog i cirkulacionog sistema,
  • modele za mršavljenje bolje je povremeno koristiti,
  • dame sklone intimnim infekcijama trebale bi izabrati pamuk, prozračno donje rublje i, ako je moguće, ograničiti nošenje umjetnih tajica ili ih zamijeniti ekvivalentima od prirodnih materijala.

Šta treba da zapamtite pri izboru veštačkih materijala?

Kada kupujete veštačke hulahopke, obratite pažnju na njihov sastav. Dobro je ako sadrže dodatak prirodnih materijala. Takođe morate izabrati pravu veličinu - ne bi trebalo da budu previše uske ili previše labave. To nije samo pitanje estetike, već i zdravlja. Dame koje su primetile štetan uticaj hulahopki na stanje kože mogu ih potopiti u osetljiv i proveren deterdžent ili isprati pre nego što ih navuku. Ako ne žele ili ne mogu da se odreknu veštačkih materijala, trebalo bi da ograniče vreme nošenja.

Na tržištu su dostupne različite vrste hulahopki, napravljene od plastike i prirodne. Specijalizovane i medicinske prodavnice nude modele namenjene ženama sa specifičnim zdravstvenim problemima . Zato hajde da provedemo neko vreme u izboru savršenih hulahopki, čije nošenje neće izazvati neprijatne tegobe.

Komentari (0)
Loading