Jela je samo DESET badema dnevno i ovo joj se dogodilo sa ZDRAVLJEM: Ako ste pušač ili volite KAFU, obavezno ovo ZAPAMTITE!

Vesti 18.06.2022 19:00 0

Postoji mnogo saveta za poboljšanje kvaliteta sna

badem

Shutterstock

Dok neki saveti pomažu određenom delu populacije, drugi su upitni. Drugim rečima, nije svako rešenje idealno za svaku osobu.

Uravnotežena ishrana je najbolji saveznik u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema.

Naime, studija objavljena u National Library of Medicine otkrila je da je samo dve nedelje redovne konzumacije badema povezano sa smanjenjem nesanice.

Naime, 446 učesnika jelo je po 10 badema svakog dana tokom dve nedelje. Pre učestvovanja u studiji, 77 odsto učesnika je reklo da ima problema sa nesanicom, dok su ostali rekli da imaju kvalitetan san. Nakon ankete, 69 odsto učesnika je reklo probleme sa nesanicom, a 31 odsto je reklo da dobro spava. Pošto se bademovo mleko pravi od badema, može da reši i nesanicu. Organizacija Sleep Charity, specijalizovana za higijenu sna, navodi da na kvalitet sna najviše utiče ono što pojedete nekoliko sati pre spavanja. Stručnjaci iz organizacije smatraju da su bademi pravi hit jer sadrže magnezijum koji poboljšava san, ali i opušta mišiće.

Osim toga, sadrže proteine koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi dok spavate, a takođe prenose telo iz stanja stresa i adrenalina u stanje mirovanja. Zato su odličan izbor za popodnevnu užinu. Međutim, pošto je spavanje komplikovan proces na koji mogu uticati mentalno zdravlje, svetlost i neki fizički problemi, važno je uzeti u obzir sve ove faktore.

Osim toga, kada je ishrana u pitanju, nije dovoljno samo dodati bademe jer san utiče na to kada, šta i koliko jedemo tokom dana, nedeljama, mesecima i godinama. Najvažnije je da se oslobodite kofeina i alkohola, koji vas mogu sprečiti da zaspite i kvalitetno spavate.

Isto tako, pušači često imaju problema sa nesanicom, češće se bude i obično imaju „plitak“ san. Dok prestanak pušenja, oslobađanje od kofeina i alkohola može pomoći mnogima, svaka osoba treba da pronađe što više rešenja za dobar san.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading