Od ove AUTOIMUNE BOLESTI pati sve veći broj LJUDI: Ovo su prvi, podmukli simptomi koje ne smete nikako da ignorišete!

Vesti 19.06.2022 13:45 0

Reagujte na vreme

Od ove AUTOIMUNE BOLESTI pati sve veći broj LJUDI: Ovo su prvi, podmukli simptomi koje ne smete nikako da ignorišete!

Printscreen/Youtube

 

Sistemski eritemski lupus je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. Lupus dovodi imuni sistem u stanje u kome on nije u mogućnosti da pravi razliku između antigena i zdravog tkiva.

Ovo oboljenje se u poslednje vreme sve češće dijagnostikuje, a mnogi pacijenti prve simptome zanemare. Iako još uvek ne postoji lek za ovu bolest, postoji nekoliko terapija koje mogu da olakšaju simptome i zato je vrlo važno da se otkrije na vreme.

Takođe, nije poznat ni tačan razlog zašto se javlja ova bolest, ali se veruje da određen udeo ima i genetika.

Simptomi ove bolesti variraju, ima ih dosta, a ovo su neki od najjasnijih:

1. Zamor

Oko 90 odsto ljudi kojima je dijagnostikovan lupus doživeli su u nekoj meri osećaj umora, zbog čega je svaka preterana iscrpljenost razlog za brigu.

2. Bol u zglobovima

Ovaj simptom pogađa čak 70 odsto obolelih od lupusa i javlja se među prvim znakovima. Ipak, treba da znate kako da razlikujete bol uzrokovan lupusom od simptoma reumatoidnog artritisa - kod artritisa bol u šakama i bolovima je isti sa obe strane tela, dok kod lupusa može da varira. Lupus retko izaziva bol u kukovima, leđima i vratu.

3. Anemija

Lupus može da napadne sve ćelije koje se nalaze u krvi, pa tako i da izazove anemiju.

4. Neobjašnjiva povišena temperatura

Među prvim simptomima lupusa je blago povišena temperatura bez nekog jasnog razloga. Obično se kreće između 36,9 i 38,3, zbog čega mnogi ne pomisle da se jave lekaru, a ovaj simptom se vraća povremeno.

5. Otežano disanje

Postoje slučajevi lupusa u kojima bolest napada ovojnicu pluća i izaziva oticanje tečnosti, koja počne da okružuje ovaj organ. Zbog toga se javlja teško disanje. Na isti način lupus može da ugrozi i srce i izazove perikarditis, upalu srčane ovojnice.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje bez dijete ili vežbanja može biti znak brojnih ozbiljnih bolesti, uključujući i rak. U slučaju lupusa kada se imunitet okreće sam protiv sebe, štitna žlezda i mnogi drugi hormoni mogu da budu pogođeni, što je čest uzrok naglih promena u telesnoj težini.

7. Problemi sa bubrezima

U pitanju je jedna od najčešćih komplikacija lupusa. Toliko se često javlja, da mnogi stručnjaci čak dele slučajeve lupusa sa uticajem na bubrege od slučajeva u kojima bubrezi ostaju netaknuti. U ovom slučaju, antitela napadaju bubrege i to tako jako da je ponekad potrebna dijaliza ili čak transplantacija, i to u veoma kratkom roku.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading