Obratite pažnju, doktori daju OBJAŠNJENJE: Ako upala postane HRONIČNA, problem je rešiv, tretira se OVIM čajevima

Vesti 01.01.2022 19:00 0

Upala je prirodan način na kojim se naše telo bori protiv bolesti, lečenja povreda i sprečavanje infekcija. Ali kada upala postane hronična, ona više nema korisno svojstvo, postaje veliki problem

Obratite pažnju, doktori daju OBJAŠNJENJE: Ako upala postane HRONIČNA, problem je rešiv, tretira se OVIM čajevima

unsplash

Mnoge hronične bolesti povezane su sa upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, artritisa, ali i karcinoma, objašnjava dr Ale Zozos.

Stalna borba sa niskim stepenom upale takođe je teška za telo i vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema.

Podrška vašem telu u njegovom upalnom odgovoru je višestruki pristup koji uključuje adekvatan san, zdrave navike u ishrani i nekoliko korisnih promena kada je u pitanju način života.

Ono što jedemo i pijemo, od zelenog čaja do lososa ili blitve, može da bude moćno sredstvo u borbu protiv upala, posebno ono što je dokazano da poseduje ključne hranljive materije za borbu protiv hronične upale.

Jednostavan način da ublažite upalu je da popijte šolju čaja. Odavno je poznato da ispijanje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka i začina koji se nalaze u raznim mešavinama čaja, imaju snažna protivupalna svojstva .

- Iako će nivoi protivupalnih svojstava varirati od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima preko osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća - kaže dr Brin Mekdaul i dodaje:

- Sprovedena istraživanja pokazuju da ljudi koji rutinski piju zeleni, a posebno crni čaj ili, imaju smanjeni nivo C-reaktivnog proteina, koji je marker upale u telu.

Dok pijenje čaja može da pomogne u podržavanju protivupalnog odgovora organizma, dr Mekdaul podseća da je uvek važno uzeti u obzir potpunu sliku.

- Da bi se zaista smanjila hronična upala, važno je usredsrediti se na sveobuhvatnu ishranu punu voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i orašastih plodova bogatih nutrijentima, umesto da se usredsredimo na jedan sastojak „superhrane“ - kaže doktor.

Postoji nekoliko čajeva koji mogu da smanje upalu u telu:

Zeleni čaj

Zeleni čaj je tema mnogih istraživačkih studija i sadrži jedinjenja za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju pro-imflamatorne puteve u telu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti - kaže dr Mekdaul.

 

Čaj od đumbira

- Koren đumbira je neverovatno zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih jela do slatkiša, proizvoda za negu, ali se može koristiti i kao čaj - objašnjava Ederer.

Prema istraživanju, đumbir zahvaljujući aktivnom sastojku džindžerolu, ima protivupalna svojstva koja mogu da pomognu tijelu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do bola, uključujući sve od bolova u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Možete kupiti čaj od đumbira ili ga dodati u bilo koju mješavinu čajeva.

Čaj od kamilice

Pokazalo se da ovaj čaj može da spreči upale u organizmu. Odličan je dodatak vašoj večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu da uključuju pomoć kod nesanice i olakšavanje probavnih tegoba.

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko dejstvo što ga čini odličnim dodatkom vašoj omiljenoj vrsti čaja, a može se i samostalno koristiti.

- Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da vremenom snizi nivo šećera u krvi - kaže Ederer.

Komentari (0)
Loading