Naduvene ste tokom "ONIH DANA": Ginekolog otkriva koji je razlog i kako može da se IZBEGNE

Naj žena Vesti 27.09.2021 13:26 0

Kod nekih žena kada su oni dani, njihova kilaža zna da varira i do dva kilograma, ali nije sve tako crno kao što izgleda

Naduvene ste tokom "ONIH DANA": Ginekolog otkriva koji je razlog i kako može da se IZBEGNE

Shutterstock

Kako lekari procenjuju, oko 70 odsto žena pati od takozvane "nadutosti" tokom menstruacije. To možemo zahvaliti fluktuacijama u nivou estrogena i naglom padu progesterona tačno pre mesečnice. Kada su nivoi estrogena veći, naša tela imaju tendenciju zadržavanja vode.

Nije sve tako crno, dobro vest je da postoji nekoliko načina kako ovo da izbegnete, a ginekolog ih otkriva.

Ti neželjeni kilogrami su uglavnom voda i brzo ćete ih se rešiti. Kad dobijete menstruaciju, telo će zadržavati tečnost, a rešiće te je se čim prođu tegobe. Estrogen je na vrhuncu u drugom delu menstrualnog ciklusa, neposredno pre početka krvarenja - kaže doktorka Meri Džejn Minkin.

- Visok nivo ovog ženskog hormona može navesti vaše telo da zadržava tečnost, zbog čega se možete osećati naduto i dobiti nekoliko kilograma, ali reč je o vodi -pojasnila je.

Dobro je da kada dobijemo menstruaciju, estrogen počne da pada, što znači da će nam biti lakše kada se pojave grčevi.

- Drugi hormon koji igra ulogu je progesteron, čiji nivo naglo raste u drugoj polovini ciklusa, što takođe dovodi do zadržavanja vode, osetljivosti dojki, a ponekad i povećanja telesne težine - upozorava doktorka Nataša Džonson.

Izaberite hranu bogatu belančevinama i kalijumom  

Napunite tanjir sa sastojcima koji neće uzrokovati nadutost. Hrana bogata kalijumom – poput banane, dinja, paradajz i šparoge, pomaže uravnoteženju tečnosti, tvrde stručnjaci. Isto važi i za zdrave masti poput chia semenki, oraha i lososa. To pomaže u smanjenju prostaglandina, skupine hormona koji uzrokuju nadimanje i kontrakciju mišića. Belančevine se takođe preporučuju -  piletina, riba i tofu. Prehrambeni proizvodi koji deluju kao prirodni diuretici poput celera, krastavaca, lubenica, soka od limuna, luka i đumbira - takođe će pomoći, kažu stručnjaci. 

Komentari (0)
Loading