Šta BOJA URINA govori o vašem zdravlju? Ukoliko vidite OVU nijansu, hitno posetite lekara

Vesti 24.06.2022 12:04 0

Boja vašeg urina može se promeniti tokom dana i većinu vremena bi trebalo da bude bleda slamnata nijansa.

Šta BOJA URINA govori o vašem zdravlju? Ukoliko vidite OVU nijansu, hitno posetite lekara

NajŽena/ Ilustracija

Međutim, kako temperature, mnogi od nas daju sve od sebe da ostanu hidrirani, ali treba pbratiti pažnju i na nijansu mokraće. Stručnjaci su predvideli da se do kraja leta mogu očekivati još najmanje četiri toplotna talasa.

Održavanje hidratacije po velikim vrućinama je ključno jer može sprečiti da patite od problema kao što su toplotna iscrpljenost ili toplotni udar. Jedan od načina da se uverite da niste dehidrirani je da proverite boju urina. Dnevno je potrebno piti 6 do 8 časa od 200 ml svakog dana. 

Novo istraživanje iz Hajlend Springa pokazalo je da su oni u dobi od 45-54 godine najviše hidrirani, a dve trećine kaže da njihov urin podseća na dve najsvetlije nijanse u vodiču za hidrataciju. S druge strane, osobe od 25 do 34 godime bi trebalo da piju više tečnosti, a skoro 7 od 10 priznaje da njihova mokraća podseća na tamnije nijanse.

Kao opšte pravilo, trebalo bi da bude bledo slamnate boje što ukazuje da ste dobro hidrirani i zdravi. Ako je tamno žuta, sa jakim mirisom, to je jasan pokazatelj da ste dehidrirani. Urin je uglavnom voda i sadrži hemikalije kojih telo želi da se oslobodi.

Dr Džon S. Jang, vanredni profesor urologije, rekao je da boja vaše mokraće zavisi od toga koliko i kada konzumirate tečnosti.

Šta BOJA URINA govori o vašem zdravlju? Ukoliko vidite OVU nijansu, hitno posetite lekara

NajŽena/ Ilustracija

 

Bledo-slamnata nijansa

Ovo je optimalna boja, ne previše svetla i ne previše tamna. Ako vam je mokraća ove boje, pijete dovoljno vode i bubrezi dobro funkcionišu. Zlatnu slamnatu boju vaše mokraće izaziva pigment koji vaše telo proizvodi, koji se zove urohrom, a čine ga toksini.

Tamno žuta

Ako vam je mokraća tamne boja, to ukazuje da ne pijete dovoljno vode i da ste dehidrirani. Dehidracija može izazvati umor, glavobolju i mučninu i može imati ozbiljnije zdravstvene posledice za mlađe i starije osobe. Afekti mogu biti i fizički, što dovodi do letargije, i mentalni, koji uzrokuju nedostatak koncentracije. Vašem telu je potrebna voda da bi održalo zdravu funkciju u vašim organima, pa obavezno pijte šest do osam čaša dnevno.

Crveni urin

Dr Jang je rekao da ako je vaš urin crven, onda je to verovatno zbog lekova. Ovo može biti posledica uzimanja antibiotika koji se koriste za lečenje tuberkuloze kao što je rifampin ili ako uzimate fenazopiridin koji uzimaju ljudi koji imaju bolove uzrokovane infekcijom urinarnog trakta. Rekao je da laksativi ponekad mogu sadržati senu, koja bi takođe pocrvenela u mokraći.

Zelena ili plava

Da bi vaša mokraća bila ove boje zavisi od lekova kao što je amitriptilin, koji se koristi za lečenje brojnih mentalnih bolesti. Indometacin, koji se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i bolova u ramenu, takođe može promeniti boju kao i propofol, koji se koristi za izazivanje ili održavanje anestezije i sedacije.

- Plavi urin može biti znak prekomernog nivoa kalcijuma uzrokovanog genetskim stanjem zvanim porodična benigna hiperkalcemija, ili UTI uzrokovanom vrstom bakterija zvanom pseudomonas - kaže doktor Jang.

Tamno braon ili crna

Lekovi koji se koriste za infekcije bešike pod nazivom nitrofurantoin mogu biti uzrok tamnog urina. Metildopa koja se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska takođe može prouzrokovati da vaša mokraća bude tamno smeđa, kao i hlorokin, koji se koristi za lečenje malarije.

Crveno-braon

Dr Jang je rekao da crveni ili smeđi urin ukazuje na krv u urinarnom traktu, koja je rezultat infekcije, kamena u bubrezima ili bešici, raka ili stanja kao što su intersticijski cistitis i sindrom bolne bešike.

Šta BOJA URINA govori o vašem zdravlju? Ukoliko vidite OVU nijansu, hitno posetite lekara

Shutterstock

 

Narandžasta

Ako je vaša mokraća narandžasta, onda je dr Jang rekao da to može biti uzrokovano oboljenjem jetre ili problemom sa žučnim kanalima.

Ljubičasta

Ljubičasti urin je uzrokovan retkim genetskim stanjem zvanim alkaptonurija, u kojem se akumulira hemikalija koja se zove homogentizinska kiselina, kaže dr Jang.

Ako je izražen smrad

Smrdljiv urin je obično prisutan ako imate infekciju urinarnog trakta.

Ako se vidi pena

Urin koji je penast znači da je prisutan protein i može biti znak bolesti bubrega.

Kada treba da posetite doktora?

Dr Jang je rekao da treba da potražite medicinsku pomoć ako primetite promenu u normalnoj boji urina.
Rekao je da ako se ove promene poklapaju sa promenama u lekovima, onda bi trebalo da proverite informacije koje dolaze sa njima. Proverite da li je to neželjeni efekat ili ne. Pored toga - trebalo bi da razmislite i da li ste jeli nešto novo. 

- U suprotnom, razumno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima, samo da biste bili sigurni. Crveni, ružičasti ili smeđi urin obično sugeriše da nešto nije u redu - iako je u većini slučajeva to nešto što se lako leči - ispričao je doktor.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading