Šta ČAŠA VINA može da uradi organizmu: Dovoljne su čaša-dve DNEVNO, ali ne i za OVU grupu ljudi

Vesti 24.06.2022 13:51 0

Možda ste čuli za verovanje da čaša vina dnevno pomaže u očuvanju dobrog zdravlja, te da vam odlazak kod doktora nije potreban.

Šta ČAŠA VINA može da uradi organizmu: Dovoljne su čaša-dve DNEVNO, ali ne i za OVU grupu ljudi

pixabay

Objašnjenje je jednostavno i glasi da ovo alkoholno piće čini da se opustimo i oslobodimo stresa nakon dugog i napornog dana. Takođe, istraživanja pokazuju da crveno vino može sprečiti razvoj pojednih bolesti.

Sa druge strane, nutricionisti savetuju osobama koje žele da izgube kilograme da izbegavaju alkoholna pića. Mi smo se potrudili da dobijemo odgovor na pitanje "Da li je zdravo piti jednu čašu vina dnevno?", zato ostanite sa nama i u nastavku.

Vino, kao i sve drugo na svetu, ima svoje prednosti i mane, pa je najbolje dobro ih proučiti pre izvođenja zaključka, piše My Domaine.

Prednosti

Rezultati studija sprovedenih u poslednjih 15 do 20 godina pokazali su da crveno vino smanjuje mogućnost nastanka dijabetesa tipa 2, šloga, katarakte, kao i raka debelog creva. Čini se da je za to najviše zaslužan resveratrol, za koji se veruje da ima antikancerogeno dejstvo i koji je tema brojnih naučnih ispitivanja. Međutim, ovo što ste pročitali treba uzeti sa rezervom, jer je potrebno dodatno ispitati uticaj crvenog vina na zdravlje.

Sa druge strane, nešto izvesnije je da umereno ispijanje ovog alkoholnog pića povećava nivo dobrog holesterola u krvi, što sprečava oboljenja srca. Naravno, potrebno je pojasniti reč umerno, koja podrazumeva najviše dve čase vina dnevno za muškarce, a jednu za žene. I, za kraj, ne treba izostaviti potencijalno sprečavanje kamena u žuči i demencije.

Vino

Shutterstock

 

Mane

Jedan od najvećih izazova kada je alkohol u pitanju jeste kako ograničiti unos. Ljudima je teško da procene kada je dobro da popiju čašu vina ili drugog pića, ali i kada da se zaustave. Treba napomenuti da organizam na drugačiji način vari hranu i druge napitke. Alkohol je prioritet, odnosno očistiti telo od toksina, što je uloga jetre. Postoje medicinske preporuke da se alkohol izbegava ukoliko je to moguće, posebno zbog činjenice da se dovodi u vezu sa nastankom raka, pre svega dojke.

Ako ipak ne možete da se pridržavate ovog saveta, onda popijte samo jednu čašu dnevno. Postoje podaci koji ukazuju na to da se 1 od 8 Amerikanaca smatra alkoholičarem, a taj procenat raste za osobe mlađe od 30 godina. Ovo je posebno važno da znaju osobe koje pate od migrene, jer je crveno vino bogato histaminom, koji se smatra uzročnikom ovog zdravstvenog problema.

Zaključak

Alkoholna pića u koja se ubraja i crveno vino ne mogu se označiti kao zdrava, jer njihov uticaj na organizam varira od osobe do osobe, te broja čaša koje ispijemo. Nekada je umerena doza povoljna po zdravlje, nekada štetna. To umnogome određuje porodična istorija.

Važno je spomenuti i spregu alkohola i telesne težine, gde su takođe ustanovljene razlike, tako da neke osobe koje piju gube kilograme, a neke ih dobijaju. Nekada se pacijenti iznenade kada shvate da alkoholna pića imaju kalorije, kao i hrana. Organizam prepoznaje kako tečne, tako i čvrste materije. Stoga, razmislite koliko čašica ćete popiti sledeći put kada izađete ili organizujete slavlje. Kada se sagledaju sva pića, vino ima prednost u održavanju optimalne težine, jer ima manje šećera i kalorija.

Za kraj, najbolje je da se zapitate kako ovo piće utiče na vaš san, potrebu za hranom i na kilograme. Ukoliko ne osećate nikakve smetnje, slobodno se počastite preporučenom dnevnom dozom.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading