Evo ko ne sme NIKAKO da jede KAJSIJE: Ljudi sa ovom dijagnozom odmah moraju da ih izbace iz ishrane

K.Ć. Vesti 26.06.2022 15:52 0

Kajsije su jako zdrave, jačaju organizam da naš bolje štiti od upala, infekcija i ozbiljnih bolesti

Evo ko ne sme NIKAKO da jede KAJSIJE: Ljudi sa ovom dijagnozom odmah moraju da ih izbace iz ishrane

Pixabay

Kajsije su takođe dobre za naše oči, ali i pored toga poboljšavaju varenje.

Bogate hranljivim i lekovitim sastojcima, kajsije se obično prerađuju i prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju sokova, džemova i kompota. Hranljiva vrednost i sastav ploda menja se sušenjem ili termičkom obradom.

Sveže kajsije sadrže dosta vode, ali malo kalorija, zbog čega se posebno preporučuju gojaznim osobama. U jelovnik bi trebalo da se uvrste i pri velikim vrućinama, kada je izraženo obilno znojenje, jer uspešno nadoknađuju izgubljenu tečnost, kao i vitamine i minerale. Što se tiče drugih korisnih sastojaka, u svežim kajsijama najzastupljenija je limunska kiselina, a od vitamina najviše ima vitamina A, C, B kompleksa, a naročito B17 kao i beta-karotena. U zavidnoj količini ima i kalijuma, tanina i pojedinih terpena, koji daju prijatnu aromu.

Ne smemo zaboraviti ni to da su bogate vlaknima, što je veoma dobro za naša creva.

Zbog izuzetne zastupljenosti beta-karotena, kajsija ima blagotvorne efekte na srce, jer utiče na snižavanje lošeg holesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti.

Najbolje je da se jedu sveže i naravno oprane.

Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našoj trpezi, ali ipak i tu postoji izuzetak.

Oprez – imaju i visok sadržaj kalijuma

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. U našem telu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti.

Samo dve ove voćkice od nekih 70 grama obezbeđuju čak 181 mg ovog minerala, što je četiri odsto od dnevne potrebe.

S obzirom da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprječavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Zbog toga je važno napomenuti da osobe koje pate od bubrežnih problema ili kariovaskularnih bolesti ne bi smeli da jedu ove voćke nikako.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading