Bolest koju NIKO ne shvata ozbiljno ima 30.000 SRBA: Dovodi do totalnog INVALIDITETA, a simptomi se javljaju u PROLEĆE i LETO

Vesti 26.06.2022 18:57 0

Sindrom hroničnog umora niko ne shvata ozbiljno, a kardiolog dr Branislav Milovanović objašnjava zašto to jeste veoma ozbiljna bolest, koji su simptomi, posledice i kako se leči

Bolest koju NIKO ne shvata ozbiljno ima 30.000 SRBA: Dovodi do totalnog INVALIDITETA, a simptomi se javljaju u PROLEĆE i LETO

Shutterstock

 

Gotovo da nema šanse da vam prođe dan, a da vam se neko od prijatelja, kolega, porodice, ne požali da je umoran. Mnogi na to odgovore u stilu „pa svi smo umorni“, ali kada vam je potreban samo kratak odmor, a kada je reč o sindromu hroničnog umora?

Sindrom hroničnog umora je inače bolest koju prepoznaje i Svetska zdravstvena organizacija pod šifrom G93.3, a kardiolog i šef neurokardiološke laboratorije KBC Bežanijska kosa dr Branislav Milovanović je u „Uranku“ na K1 objasnio sve o tome.

- Najveća je zabluda reći ’umoran sam’, i doktori greše kada kažu ’i ja sam umoran, odmori se, biće ti bolje’. To je ozbiljna bolest, ima šifru od 1969. godine i smatra se, to je sada završni stav naučnika, kao da imate onkološku bolest ili HIV. Čak su tegobe i izraženije, u tome je problem, to nije običan umor, to je vrlo teška bolest - započeo je doktor.

On je istakao da se o ovoj bolesti sada toliko priča zato što je epidemija kovida „osvetlila“ čitavu tu priču.

- Prema najnovijim podacima Evropske unije 10-30 odsto pacijenata koji imaju postkovid sindrom, ulaze u ovo stanje. Pre dve nedelje je bio okrugli sto EU i udruženje pacijenata i eksperata EU vezano za Balkan, ono što je vrlo važno, prema podacima EU u Srbiji trenutno ima 30.000 pacijenata sa sindromom hroničnog umora. Oni nisu registrovani, u tome je poenta, što mora sistemski da se pristupi tom problemu. A ako računate, ako 10-30 odsto pacijenata sa postkovidom ulazi u to stanje, vi imate još 30.000. znači, vi imate 60.000 pacijenata koji imaju veliki problem - rekao je.

SIMPTOMI

Dr Milovanović ističe da se sindrom hroničnog umora prepoznaje po tome što se stanje ne popravlja ni kada odete na godišnji odmor, ispavate se i odmorite, ali navodi i druge simptome.

- Prvo, umor koji traje duže od šest meseci je prvi kriterijum, a sad je po najnovijoj preporuci Engleskog udruženja lekara smanjeno na tri meseca, a kod dece recimo samo mesec i po dana. Zatim, imate pad energije posle fizičkog napora. Izložite se fizičkom naporu i odjednom vidite posle dan imate pad sistema, da ne možete da funkcionišete i morate da se odmorite. Zatim, poremećaj spavanja, primećujete u početku da dosta spavate, da ste pospani, a drugi kasnije imaju problem jer se bude u toku noći. Vrlo važni kriterijumi su kognitivni poremećaji – imate problem sa pamćenjem, koncentracijom, magla u glavi. Imate ortostatske poremećaje, tu ili gubite svest ili imate lupanje srca kada ustanete, nestabilnost kada ustanete, zujanje u ušima, vrtoglavice, konstantno. To je pet glavnih kriterijuma, ali imate bolove u mišićima i zglobovima, imate ispade u svim sistemima, to je multisistemska bolest, bukvalno su svi sistemi zahvaćeni.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Kardiolog dr Milovanović kaže da je jedina metodologija koja dokazuje bolest testiranje autonomnog nervnog sistema.

- To je mreža koja upravlja radom svih organa, ali tu je problem što ima mali broj centara u svetu i mali broj lekara koji se time bave - ističe on, pa objašnjava kako se pristupa lečenju.

„Sistem lečenja je umetnost jer mora prvo da se nađe uzrok, ono što je karakteristično kod ovih pacijenata u organizmu imate i deficit svih vitamina i minerala, što je dokazano. Morate da idete sa suplementacijom, sa antiinfektivnom terapijom, antivirusnom, antibakterijskom, da možete ako otkrijete uzrok da dajete antibiotike, antivirotike, sve što može da podigne imunitet i popravi stanje. Zatim možete da dajete i aminokiseline, peptide, oni deluju povoljno na lečenje, a glavno je lečenje mitohondrija, to su ćelije koje proizvode energiju. Enzim Q-10 je jedan od glavnih lekova koji se koristi da poboljša produkciju energije u mitohondrijama“.

Govoreći o pronalasku uzroka ove bolesti, on je naglasio da je drugi naziv bolesti Epštajn-Bar virus sindrom.

- To je bolest kako je zovu sa hiljadu dijagnoza. Drugi naziv bolesti je Epštajn-Bar virus sindrom, vezuje se za efekat virusa Epštajn-Bara, ali se sada smatra da nije samo taj virus u pitanju, već i grupa herpes virusa, neke bakterije… Kod svih pacijenata ide prvo jedan stres koji se pojavi, pa onda dolazi do reaktivacije virusa koji su hibernisali u našem organizmu ili neka nova infekcija.

Dr Milovanović je podvukao da se kod nekih pacijenata koji imaju sindrom hroničnog umora javljaju i psihološki efekti – „kod 80 odsto pacijenata se pojave anksioznost, depresija, strahovi, fobije koje ranije nisu imali, a ima pacijenata koji su to imali, pa se stanje pogoršalo“.

Govoreći o tome koliko je ova bolest ozbiljna, stručnjak je rekao da je reč o „vrlo ozbiljnoj bolesti koja u 25 odsto slučajeva dovodi do totalnog invaliditeta, kod mladih ljudi koji leže i ne mogu da ustanu iz kreveta“.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading