ISPRAVKA: BROJSOV ČAJ NE ŠTITI bubrege i jetru, NE ČISTI telo od otrova, niti jača imunitet

Vesti 28.06.2022 08:45 0

Ispravljamo prvobitnu verziju teksta u kojoj je bila navedena netačna informacija da Brojsov čaj čisti organizam i bubrege od otrova i jača imunitet.

ISPRAVKA: BROJSOV ČAJ NE ŠTITI bubrege i jetru, NE ČISTI telo od otrova, niti jača imunitet

Pexels

ISPRAVKA: Na portalu Najzena.rs je objavljena netačna informacija da Brojsov čaj, biljna mešavina koja se sastoji od nane, matičnjaka, kantariona i žalfije, čisti organizam od otrova, štiti jetru i bubrege i jača imunitet.

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, za ovu tvrdnju ne postoje naučni dokazi, naročito zbog toga što sama ideja o detoksikaciji tela putem ishrane ili posta nije naučno utemeljena. O tome je 2014. godine pisao list The Guardian:

"Detoksikacija – ideja da možete isprati svoj sistem od nečistoća i ostaviti svoje organe besprekorno čistim i spremnim za rad – prevara je. To je pseudomedicinski koncept dizajniran da vam proda stvari."

Nesporno je da su sastojci Brojsovog čaja poput žalfije, nane, matičnjaka i kantariona lekovite biljke, ali pogrešno je tvrditi da mešavina ovih biljaka “čisti telo od otrova” bez sprovedenog ispitivanja u kojem je takvo dejstvo na organizam dokazano. Ideja da se konzumiranjem čaja telo može očistiti od neimenovanih otrova nema uporište u stvarnosti i smatra se pseudonaukom.

 

Ispravljamo i lažnu informaciju da je Rudolf Broj bio lekar. Brojs je po zanimanju bio električar koji se čitav život bavio “naturopatijom”, tako da tvrdnje da je reč o “austrijskom ljekaru” nisu tačne.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading