Ovo je NAJGORA hrana za srce: Ako vam je stalo do ZDRAVLJA, svedite je na MINIMUM, upozoravaju kardiolozi!

Ž. T. Vesti 28.06.2022 17:20 0

Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer ima visok udeo zasićenih i trans masti, ali jedna se svakako po štetnosti izdvaja

Ovo je NAJGORA hrana za srce: Ako vam je stalo do ZDRAVLJA, svedite je na MINIMUM, upozoravaju kardiolozi!

Shutterstock

Reč je o pomfritu.

Shutterstock

 

Iako se danas restorani (posebno brze hrane) često i otvoreno hvale specijalitetima na svinjskoj masti , lekari često primećuju da zbog srca takvu hranu uvek treba izbegavati, bez obzira na godine, i iako nam nikakva hrana neće izazvati srčani udar i iznenadni zastoj srca, dr Džef Eterton naglašava da možemo da uživamo u bilo kojoj vrsti hrane; sve dok se držimo nepisanog pravila koje važi za sve, a odnosi se na umerenost.

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udeo zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. A od svih prženih užitaka, pomfrit se ističe kao najgori: „To je kao da uzmete komad čistog ugljenih hidrata, a zatim ga ispržite i dobro posolite“, objašnjava Eterton, „ali problem je u tome što naša tela žude za natrijumom i lošim mastima. Zato on savetuje da se držimo zdravih grickalica.

Prerađeno meso takođe nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ova kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od srčane insuficijencije. Ali suprotno popularnom verovanju, Eterton kaže da slanina nije najgora hrana u kategoriji; zbog većeg udela zasićenih masti kobasica je najgora. „Pa možda ćete se malo bolje osećati ako za doručak ispržite par komada slanine sa jajima“.

Shutterstock

 

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti i supstancu koja podseća na aminokiseline L-karnitin i štetna je za zdravlje srca. „Da budemo sigurni, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto svoje ishrane“, rekao je kardiolog za Thrillist, dodajući da iako mnogi kažu da ne spada u crveno meso, to važi i za svinjetinu, koja je takođe puna zasićenih masti.

BONUS VIDEO


 


 

Komentari (0)
Loading