Da li imate RAK PLUĆA može vaše lice da vam kaže: Ako imate ove promene na obrazima, odmah se obratite lekaru

K.Ć. Vesti 30.06.2022 08:00 0

Rak je podmukla bolest koja mesecima može da "ćuti"

Da li imate RAK PLUĆA može vaše lice da vam kaže: Ako imate ove promene na obrazima, odmah se obratite lekaru

Shutterstock

Takođe često imamo neobične simptome koje jednostavno ignorišemo. Greška! Ako primetite bilo kakvu promenu u svom izgledu, obavezno se obratite lekaru. Ispostavilo se da se neki karcinomi mogu manifestovati na licu. Šta bi trebalo da privuče našu pažnju? Savetujemo!

Rak pluća se manifestuje na licu

Na reinoldscancersupporthouse.org sugerišu da razmislite o hranu. Ali su stručnjaci sugerisali da postoje neočigledni simptomi raka koje najčešće ignorišu (posebno žene).

"Neki pacijenti sa rakom pluća primećuju otok ili crvenilo na licu", kažu stručnjaci. Međutim, retko ko to povezuje sa rakom.

Kako je moguće da se rak pluća manifestuje na ovaj način? "Objašnjenje za ovo je da tumori pluća malih ćelija često blokiraju krvne sudove u grudima, sprečavajući krv da slobodno teče iz glave i lica",piše na pomenutom portalu. Tumor često pritiska venu koja vodi od glave do srca. Kao rezultat toga, pacijent može doživeti oticanje lica i vrata.

Ove promene se mogu javiti i kod nekoliko drugih vrsta raka.

Druge neoplazme koje se mogu pojaviti na licu

Jedan od njih su, na primer, karcinoidni tumori, ili neuroendokrini tumori koji rastu u neuroendokrinim ćelijama. Oni su odgovorni za prenos signala kroz oslobađanje hormona. Dakle, oni pomažu u funkcionisanju tela. Kada su ćelije napadnute rakom, na licu se mogu pojaviti simptomi vrućih crvenih obraza. Mogu biti praćene dijarejom i piškenjem.

Karcinom skvamoznih ćelija takođe može da promeni izgled našeg lica. To je rak kože. Simptomi uglavnom pogađaju one delove lica koji su često izloženi suncu.

Kako mogu smanjiti rizik od razvoja raka?

Iako ne postoji jedan način da u potpunosti smanjite rizik od raka, na sreću postoji nekoliko preventivnih mera. Neki od njih su:

  • Ne pušite,
  • izbegavajte alkohol,
  • ne izlažite telo sunčevoj svetlosti,
  • vežbajte,
  • pridržavati se pravila zdrave ishrane,
  • naspavajte se
  • obezbediti telu odgovarajuću dozu vitamina D

Takođe, ne zaboravite da redovno obavljate preglede , posebno morfološke. Zahvaljujući tome, lekar će moći na vreme da uoči sve nepravilnosti i sprovede lečenje. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading