Nadalov TRENER umro od iste BOLESTI kao i pevač DIVLJEG KESTENA: Gora je od srčanog UDARA, simptomi su podmukli, evo kako da ih prepoznate na vreme

J.V. Vesti 18.12.2023 15:36 0

Od iste bolesti je pre mesec i po dana umro i Igor Starović

Nadalov TRENER umro od iste BOLESTI kao i pevač DIVLJEG KESTENA: Gora je od srčanog UDARA, simptomi su podmukli, evo kako da ih prepoznate na vreme

Profimedia

Jedan od najčuvenijih fitnes trenera i trener Rafalea Nadala, Eduardo Mena (56) preminuo je zbog problema sa srčanom aortom, tačnije aneurizme srčane aorte.

 

 

 

Od iste bolesti je pre mesec i po dana umro i Igor Starović. 

Načelnik Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Vojnomedicinske Akademije otkriva kako da prepoznate aneurizmu, kao i da li je došlo do pucanja.

-Aorta je najveći krvni sud u telu i odvodi krv iz srca ka organima i tkivima. Na svom putu nakon izlaska iz srca daje grane za glavu i mozak, zatim za ruke. U grudnom košu daje međurebarne arterije, a nakon prolaska kroz dijafragmu i ulaska u stomak daje grane za trbušne organe: želudac, jetru, slezinu, pankreas, creva i bubrege. Kada aorta dođe do lumbalnog tj. slabinskog dela, podeli se na dve grane, svaka za jednu nogu. Iz ovoga se može videti da aorta snabdeva krvlju sve organe i tkiva. Bolesti aorte doprinose disfunkciji svih organa, i utiču i na organizam u celini", kaže pukovnik prof. dr Aleksandar Tomić, načelnik Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Vojnomedicinske Akademije za Jutarnji program televizije "Prva". 

Šta je aneurizma i gde sve može da se javi?

Kada se krvni sud, arterija, uveća više od 50% svoje normalne širine možemo govoriti o aneurizmi. Najčešća njena lokalizacija je u trbušnom delu gde normalno prečnik aorte iznosi od 16-20 mm. Kada prečnik pređe 30 mm možemo govoriti o početnom stadijumu aneurizme abdominalne aorte. Ovo širenje aorte dešava se postepeno i traje godinama.

Posebno zabrinjava porast prečnika od 5 mm godišnje kada se često brzo odlučujemo za operativno lečenje. Pogađa češće muškarce, ali se u poslednje vreme sve češće pronalazi i kod žena. Starosna dob pacijenata je obično u sedmoj deceniji i kasnije, ali se sve češće viđa i kod ljudi u pedesetim godinama.

Šta je uzrok pojave aneurizme?

Bolest koja zahvata arterije, a time i aortu, naziva se ateroskleroza. Ona predstavlja destrukciju zida krvnog suda uz taloženje masti i kalcijuma u zid arterije čime dolazi do stvaranjaateromskog plaka. To se manifestuje slabljenjem zida kada zbog visokog pritiska dolazi do širenja aorte, tj. stvaranja aneurizme. Ovaj proces može dovesti i do sužavanja i začepljenja arterija, što ima teške posledice u vidu propadanja ciljnih organa.

Začepljenje vratnih arterija dovodi do šloga i infarkta mozga, a začepljenje arterije za bubreg dovodi do bubrežne insuficijencije. Začepljenje aorte i njenih grana za noge dovodi do gangrene na stopalima i potkolenicama.

 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading