Ova RIBA je najbolja za zdravlje SRCA: Jedite je bar DVA puta nedeljno, smanjuje RIZIK od kardiovaskularnih bolesti

Vesti 06.01.2023 13:25 0

Ono što jedete ima više uticaja na vaše zdravlje nego što mislite, naročito kada je u pitanju zdravlje srca.

Srce

Shutterstock

Važno je birati najbolje, visokokvalitetne sastojke, a pravi proteini dugoročno će osigurati da vaše srce ostane zdravo.

- Najbolji proteini za vaše srce su oni koji imaju malo zasićenih masti. Zasićene masti, kada se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu povećanju ukupnog i lošeg (LDL) holesterola - rekla je dijetetičarka Ejmi Gudson za Eat This.

Nakupljanje LDL holesterola u krvotoku može začepiti arterije, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Održavanje niskog nivoa LDL holesterola ključno je za dobro zdravlje srca kako starite, što znači da redovno treba birati nemasne proteine ​​s malo zasićenih masti.

Jedan od najboljih načina da to učinite je da uključite ribu u svoj jelovnik. A losos je najbolji izbor zbog svih njegovih nutritivnih prednosti.

- Losos sadrži visokokvalitetne proteine i hranjive materije poput vitamina D, B6, B12, selena, fosfora i kalijuma, kao i omega-3 masne kiseline. Masna riba, poput lososa, najbolje opskrbljuje telo omega-3 masnim kiselinama, koje su zdrave za srce i imaju zaštitni učinak na njega - pojasnila je Gudson.

Ova RIBA je najbolja za zdravlje SRCA: Jedite je bar DVA puta nedeljno, smanjuje RIZIK od kardiovaskularnih bolesti

Pixabay

 

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u povećanju nivoa HDL ili dobrog holesterola. Prema časopisu Circulation, omega-3 masne kiseline takođe mogu da snize nivo triglicerida i smanje agregaciju trombocita, koja može uzrokovati probleme s protokom krvi u srce. Uz to imaju protivupalni efekat.

Kako biste u potpunosti iskoristili sve dobrobiti za zdravlje srca koje losos može da ponudi, Gudson preporučuje da ga jedete dva puta nedeljno. Američko udruženje za srce takođe preporučuje porciju masne ribe dvaput nedeljno. Iako je poznato da je riba izložena živi, ​​Gudson ističe (i istraživanja potvrđuju) da su prednosti konzumiranja omega-3 masnih kiselina daleko veće od rizika koje možda ima jedenje ribe, a s tim se slaže i Američko udruženje za srce.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading