Redovno vam se na koži ocrtava udubljenje od ČARAPA? Može biti znak ozbiljne BOLESTI, obavezno se obratite DOKTORU!

Vesti 05.07.2022 17:00 0

Natečena stopala i gležnjevi su sasvim normalna pojava tokom velikih vrućina, ali ako imate ovaj problem stalno, nije dobar znak

Redovno vam se na koži ocrtava udubljenje od ČARAPA? Može biti znak ozbiljne BOLESTI, obavezno se obratite DOKTORU!

Shutterstock

Ako ste primetili da vam se na nogama u predelu oko zglobava, pojavljuju udubljenje od šavova na čarapama, to možda može da bude bezazleno jer je normalno tokom letnjih dana, ali i simotom ozbiljne bolesti i problema. 

Stručnjaci su upozorili da su jako otečene noge, znak nekih srčanih problema i jako loše cirkulacije.

-Bolesti srca i poremećaj cirkulacije uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva u Britaniji, što je više od 160.000 smrtnih slučajeva svake godine. Prosečno se u zemlji zabeleži 460 smrtnih ishoda svakog dana ili jedan svaka tri  minuta - saopštila je Britanska fondacija za srce, a prenosi Daily record.

- Ukoliko primetite liniju na zglobu posle skidanja čarape sa noge, to je jasan pokazatelj koji nikako ne smete da ignorišete - prenosi Mirror.

Srce

Shutterstock

 

 

- Kada srce ne radi kako bi trebalo, tečnost iz krvnih sudova može da procuri u okolna tkiva. Noge i gležnjevi su najčešća mesta gde okolna tečnost procuri i to zbog samog procesa gravitacije. Ipak, ne mora da znači da većina ljudi koji imaju periferni edem obavezno imaju i srčane bolesti. Međutim, to je najčešći pokazatelj ozbiljnijih srčanih problema - navode kardiovaskularni stručnjaci.

Medicinski termin za problem koji nastaje usled prekomernog zadržavanja vode u nogama i stopalima jeste periferni edem.

 - Uporni problemi sa edemom mogu pak da budu i znak da vaše srce ne funkcioniše kako treba. Ozbiljniji uzrok perifernog edema je kongestivna srčana insuficijencija, stanje u kojem je vaše srce preslabo da bi efikasno pumpalo krv. Do srčane insuficijencije, ili slabosti srca, dolazi usled poremećaja srčane funkcije. Srčani mišić više nije u stanju da normalno pumpa krv kroz organizam. Određenja stanja poput koronarne bolesti ili visokog pritiska postepeno slabe srce, pa ono više nije u stanju da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom. Srčana slabost je ozbiljno stanje koje u većini slučajeva zahteva doživotno lečenje - upozoravaju stručnjaci.

Najčešći simptomi srčane slabosti

Nedostatak vazduha i otežano disanje
Škripanje u grudima
Uporni kašalj koji se pogoršava noću, tokom spavanja
Umor i slabost 
Pospanost
Oticanje nogu, članaka ili stopala
Naduven stomak
Povećanje ili gubitak težine
Konfuzija i nedostatak koncetracije
Brz i nepravilan rad srca 
Povećana potreba za mokrenjem, pogotovo noću 
Bol u grudima

Ukoliko ste zabrinuti zbog otoka na nogama i gležnjevima koji se ne smanjuju, obavezno posetite svog lekara koji će vas uputiti na dalje analize.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading