Stomatolozi su PRESUDILI i dali odgovor: Kada treba prati zube? Pre ili posle jutarnje kafe

Vesti 29.09.2021 13:55 0

Ako i vi, kao i velika većina ljudi, prvo posegnete za šoljicom kafe čim otvorite oči - stomatolozi imaju loše vesti za vas u vezi vaše oralne higijene

Stomatolozi su PRESUDILI i dali odgovor: Kada treba prati zube? Pre ili posle jutarnje kafe

unsplash.com

Bilo da pijete čistu crnu kafu, toplu ili mlaku, sa šećerom ili mlekom, jedna stvar koju treba da uradite pre nego što popijete prvi gutlja jeste da operite zube.

Zubarka Kristin Meiner kaže da bi trebalo da operete zube pre nego što popijete kafu, jer ćete upravo na taj način sprečiti taloženje mrlja. 

- Kiselost nastala ispijanjem kafe čini gleđ podložnijom bilo kakvom oštećenju, ali ako operete zube pre kafe, sprečićete to - objasnila je zubarka i dodala da ne morate ponovo prati zube nakon kafe, samo ih isperite vodom.

Dodaje da pranje zuba nakon ispijanja kafe samo utrljava kiselost u zube, što samo može naneti štetu vašim zubima i učiniti ih osetljivim.

Ako zaboravite, pa operete zube nakon prve kafe, ništa se neće previše promeniti kada je u pitanju zdravlje zuba, ali to definitivno ne smete ponoviti jer će se pretvoriti u hronično stanje u kojem će doći do ozbiljnog oštećenja zubne gleđi. 

Za one koji su navikli da peru zube tek posle prve jutarnje kafe, stručnjaci savetuju da sačekaju najmanje 30 minuta pre nego što se domognu četkicu za zube. Obično pranje zuba, čišćenje zubnim koncem ili ispiranje vodom, pa čak i upotreba žvakaće gume mogu poslužiti za osvežavanje usne duplje, ali lekari savetuju da koristite one bez šećera za stimulisanje proizvodnje pljuvačke, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine, piše "Ordinacija.hr".

 
Komentari (0)
Loading