Proverite stanje vašeg SRCA: Jednostavan TEST sa čarapama će vam otkriti da li vam je zdravlje UGROŽENO

K.Ć. Vesti 06.07.2022 21:00 1

Milioni ljudi umiru od srčane insuficijencije svake godine

Proverite stanje vašeg SRCA: Jednostavan TEST sa čarapama će vam otkriti da li vam je zdravlje UGROŽENO

Shutterstock

U slučaju srčane insuficijencije može biti od pomoći jednostavan test za koji će vam trebati ... čarape.

Nagomilavanje tečnosti u stopalima, gležnjevima ili nogama naziva se periferni edem. Ne izaziva bol, a najbrže ga primetite nakon skidanja čarapa. Pojaviće se karakteristične linije na našim stopalima ili na zglobovima.

Periferni edem se često javlja kod trudnica, starijih, gojaznih ili onih koji imaju tendenciju akumulacije vode u telu . Oticanje podstiču i visoke temperature, dugočasovno stajanje, imobilizacija i uzimanje određenih hormona, antidepresiva, lekova za hipertenziju i steroida i nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Crveno svetlo treba da se upali kada bore na nogama postanu sve češći problem i ne nestanu brzo. Trajni problemi sa otokom mogu biti signal da naše srce ne funkcioniše kako treba.

Bolest srca često nije očigledna. Obično ih povezujemo sa umorom, bolom u grudima , nepravilnim otkucajima srca i kratkim dahom. Međutim, simptomi srčane insuficijencije su i otok, što je opet posledica zadržavanja vode u telu.

- To znači da je srce oslabljeno i ne može da pumpa krv onoliko efikasno koliko bi trebalo. Kao rezultat toga, tečnost se može nakupiti, a jedno od prvih mesta gde se to dešava je u zglobovima - objašnjava dr Sara Džarvis, porodični lekar i klinički direktor Patientaccess.com, citirano za The Sun.

- Umor pri vežbanju i nedostatak daha kada ležite ravno su takođe povezani sa nagomilavanjem tečnosti u našem telu. Tada, međutim, imamo posla sa tečnošću koja se nakupila u našim plućima - objašnjava dr Džarvis. Ovo je simptom uznapredovale srčane insuficijencije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Intelektualka
06.07.2022 23:10

Ne razumem ovaj test sa čarapama... ako moj suprug prinese svoju vunenu Sirogojno čarapu nosu, možda neće dobiti infarkt ali će se svakako šlogirati od smrada.