Kad pritisak skoči ovaj NAPITAK je prva POMOĆ: Držite ga uvek u FRIŽIDERU, pomaže već posle nekoliko MINUTA, a jedna ČAŠA je dovoljna

Vesti 12.01.2023 08:30 0

Nagle oscilacije krvnog pritiska zahtevaju redno kontrolisanje i pravovremenu reakciju

visok pritisak

Shutterstock

Kada se krvni pritisak ne kontroliše, to može dovesti do komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar. Jedna od vaših prvih linija odbrane od visokog krvnog pritiska (hipertenzije) je vaša ishrana. Usvajanje ishrane prilagođene krvnom pritisku može pomoći 

Šta je visok krvni pritisak?

Visok krvni pritisak je stanje koje se javlja kada je sila krvi koja pritiska zidove vaših arterija previsoka. Ovo može dovesti do pojačanog rada srca i krvnih sudova, što može vremenom oštetiti srčani mišić. Pored toga, može izazvati stvaranje malih suza u zidovima vaših arterija, što dovodi do nakupljanja masnog plaka. Visok krvni pritisak se obično razvija tokom vremena i može biti uzrokovan lošom ishranom, nedostatkom fizičke aktivnosti i određenim zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes i gojaznost. Važno je lečiti visok krvni pritisak, jer može povećati rizik od mnogih drugih stanja, uključujući bolesti srca, moždani udar i otkazivanje bubrega. Lečenje visokog krvnog pritiska uglavnom uključuje kombinaciju lekova koji se koriste za opuštanje ili proširenje krvnih sudova, zajedno sa ishranom i promenama u načinu života.

Dva napitka su veoma korista, a možet ih i kombinovati i pripremiti jedan napitak u slučaju da volite cveklu i paradajz.

1. Sok od cvekle

Ne samo da ovo šareno, niskokalorično povrće sadrži mnoštvo vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koji unapređuju zdravlje, već takođe mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Nasumična pilot studija iz 2016. godine otkrila je da sok od sirove i kuvane cvekle poboljšava krvni pritisak. Ali sirovi sok od cvekle imao je veći uticaj na krvni pritisak. 


2. Sok od paradajza

Sve veći dokazi sugerišu da ispijanje jedne čaše soka od paradajza dnevno može unaprediti zdravlje srca. U studiji iz 2019. godine, japanski istraživači su procenili efekte ispijanja u proseku jedne šolje soka od paradajza dnevno među učesnicima sa faktorima rizika od srčanih oboljenja. Zaključili su da sok od paradajza poboljšava i sistolni i dijastolni krvni pritisak, kao i LDL holesterol. Druge nedavne studije su izvestile o sličnim rezultatima među ljudima sa hipertenzijom prvog stadijuma i trudnicama, prenosi "Healthline". Da biste izbegli nepotreban natrijum, koji može imati suprotan efekat na vaš krvni pritisak, obavezno kupite neslani sok od paradajza.Takođe izbegavajte one sa dodatkom šećera.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se 

https://invite.viber.com/?g2=AQBiEzLIhRTRRU9FF0UxnpL13xqb96nGavm6GJ8H%2Bjbgy3tOnxfiJW5tWU4YS%2F0F&lang=en

 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading