Ubod OVE muve može da izazove GUŠENJE i OPASNU infekciju: Počela je NAJEZDA, a ako vas UJEDE, odmah uradite OVE dve stvari

M. G. Vesti 09.07.2022 21:40 0

Iako su i pre postojale kod nas, u većem broju su se pojavile 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali "buba klintonka".

Ubod OVE muve može da izazove GUŠENJE i OPASNU infekciju: Počela je NAJEZDA, a ako vas UJEDE, odmah uradite OVE dve stvari

Shutterstock

Buba klintonka je slična mušici, a ubod joj je kao kod komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Slične su onim golubačkim mušicama, i iako deluju bezazleno, mogu biti vrlo opasne. Posebno ih ima blizu rekla, a leto je doba godine kada se najviše razmnožavaju.

Ubod ove mušice ne oseti, jer se u njenoj pljuvački nalazi anestetik. Njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru.

Burne reakcije, otok, bol, čak i gušenje, sve su to posledice ujeda insekta na kojeg često zaboravljamo i mislimo da je potpuno bezopasan.

I ovog leta, mnogi građani potražili su medicinsku pomoć, a lekari su skrenuli pažnju na nesvakidašnje i prilično burne reakcije nakon uboda klintonke.

- Ovi ubodi su najčešće bili lokalizovani na koži nogu, pretežno potkolenica, sporadično i na koži ruku. Pacijenti ubod nisu osetili, ali su pojedini videli crnu bubu i nakon uboda kap krvi. Tokom narednih dana na mestu uboda se javljalo crvenilo u vidu pečata, otok, lokalno povišena temperatura i bol. Ovi simptomi su kod pojedinih pacijenata bili veoma izraženi – navode medicinski stručnjaci i objašnjavaju da su ovakve promene na koži karakteristične za ubod crne mušice, poznatije pod nazivom klintonka.

Iako simptomi mogu biti veoma dramatični, nisu opasni, i prolaze nakon desetak dana.

- Da bi se tegobe olakšale, i promene na koži što pre povukle, najbolje je otići lekaru, a do pregleda stavljati hladne obloge. Najznačajnija je, međutim, prevencija. Prilikom odlaska u prirodu, pre svega blizu vodene površine, preporučuje se nositi duge rukave i duge nogavice i primenjivati repelente protiv insekata – kažu lekari.

Kako su za „Blic“ objasnili stručnjaci, klintonka može da izazove veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnih tkiva, a kod osetljivih osoba može da dođe do gušenja.

Za prvu pomoć se može upotrebiti i krema za smanjivanje svraba, ali je što pre potrebno obratiti se lekaru!

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading