Proverite da li vam je SRCE zdravo: Test sa STEPENICAMA će vam otkriti kakvo vam je trenutno zdravlje

K.Ć. Vesti 10.07.2022 10:15 0

Da li želite da znate u kakvom je stanju vaše srce? Ne trebaju vam ništa posebno sem stepenica koje vode na četvrti sprat

Proverite da li vam je SRCE zdravo: Test sa STEPENICAMA će vam otkriti kakvo vam je trenutno zdravlje

Shutterstock

Istraživanje španskih kardiologa pokazalo je da penjanje stepenicama do četvrtog sprata za manje od minut ukazuje da je srce u dobrom stanju. Rezultati su predstavljeni na Best of Imaging 2020, naučnom kongresu Evropskog kardiološkog društva.

„Test stepenicama je jednostavan način da proverite zdravlje vašeg srca“, rekao je autor studije dr Hesus Peteiro, kardiolog u Univerzitetskoj bolnici Korunja u Španiji. Ako vam je potrebno više od minut i po da se popnete na četvrti sprat, vaše zdravlje nije optimalno i morate se konsultovati sa lekarom.

Istraživači su želeli da istraže odnos između svakodnevnih aktivnosti - kao što je penjanje uz stepenice. „Radilo se o pronalaženju jednostavne i jeftine metode za procenu zdravlja vašeg srca“, objasnio je dr Peteiro.

Kakvo je bilo istraživanje?

Studija je obuhvatila 165 pacijenata upućenih na test vežbanja zbog dijagnostikovane ili sumnje na koronarnu bolest . Najčešći simptomi su bili bol u grudima ili kratak dah pri naporu. Učesnici su hodali ili trčali na traci za trčanje, postepeno povećavajući intenzitet vežbe do iscrpljenosti.

Učesnici su testirani na kondiciju, a zatim su, nakon odmora od 15 do 20 minuta, zamoljeni da odu na četiri sprata. Pacijenti su imali ukupno 60 stepenica da se popnu, tempo je trebalo da bude prilično brz, bez zaustavljanja, ali i bez trčanja.

Istraživači su zatim analizirali odnos između MET (metaboličkog ekvivalenta) dobijenog tokom testiranja vežbanja i vremena potrebnog za penjanje na četiri sprata.

MET, ili metabolički ekvivalent, koristi se za opisivanje intenziteta vežbanja. Jedan MET je utrošak energije tokom odmora, tačnije potrošnja kiseonika tokom odmora u sedećem položaju osobe težine 70 kg.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading