Stručnjaci konačno imaju ODGOVOR na ovo OZBILJNO pitanje: Mogu li Mesec i njegove promene da izazovu NESANICU?

Vesti 30.09.2021 08:51 0

Verovali ili ne, ali plavo svetlo koje "emituje" Mesec i te kako može negativno da utiče na san

Stručnjaci konačno imaju ODGOVOR na ovo OZBILJNO pitanje: Mogu li Mesec i njegove promene da izazovu NESANICU?

unsplash.com

 

Glavni razlog zašto Mesec, posebno pun Mesec, može da "poremeti" vaš san je količina plave svetlosti koju emituje na noćnom nebu, potvrđeno je istraživanjem.

Naši prirodni cirkadijalni ritmovi - biološki ritam spavanja i buđenja, suštinski su povezani sa četiri faze mesečevog ciklusa i poremećeni su do punog meseca. Kako Mesec prolazi kroz svaku fazu, on emituje više svetlosti tokom noći, što direktno utiče na naš san.

Iako njegovo svetlo možda nije tako jako kao sunčeva svetlost, plavo svetlo može poremetiti naš ritam spavanja.

Na isti način na koji vas plavo svetlo koje emituje vaš telefon može držati budnim, plavo svetlo Meseca može ometati proizvodnju melatonina - hormona sna koji vas uspavljuje - i povećati nivo hormona stresa, kortizola, koji ljude održava budnim.

Iz tog razloga se nesanica javlja najčešće kada je Mesec najsjajniji, to jesr tokom punog meseca.

Što je manja količina plavog svetla telo lakše proizvodi melatonin, a što je viši nivo melatonina, to se brže opustimo i lakše zaspimo, piše "Klix.ba".

Budući da je glavni razlog zbog kojeg Mesec utiče na spavanje plavo svetlo koje emituje stručnjaci preporučuju da se u noćima punog meseca zamrače sobe ili upale lampe sa crvenom sijalicom, jer crvenkasto svetlo pojačava proizvodnju melatonina. Ovo je i dokazano i istraživanjem iz 2012. godine, koje je sprovedeno na 20 košarkašica iz Kine, koje je objavljeno na sajtu "PubMed".

Još jedan korak koji nam može pomoći da smanjimo uticaj Meseca na san je da smanjimo svoju izloženost drugim izvorima plave svetlosti, poput telefona ili televizora, koji takođe imaju moć da stimulišu vaš um.

Takođe, pridržavanje rasporeda spavanja i kreiranje rutine može pomoći u održavanju vašeg cirkadijalnog ritma.

Komentari (0)
Loading