Obratite pažnju na svoje NOKTE: Ovi ZNAKOVI ukazuju na OZBILJNO oboljenje, tačno se vidi kada morate kod LEKARA

Vesti 13.07.2022 08:51 0

Šta nokti govore o zdravlju?

nokti

Shutterstock

Nokti su sačinjeni od slojeva proteina i počinju da rastu od korena pod zanokticama, a onda završavaju kao naslage mrtvih ćelija. Međutim, koža pod nokatnom pločom je, naravno, živa i puna osetljivih nervnih završetaka i krvnih sudova.

Upravo zato, kad pritisnete nokat ili ga nečim dublje oštetite, osetite bol i neprijatnost. Zato je i moguće da "nokti bole". Takođe, neke promene na noktima mogu biti posledica i znak ozbiljnih oboljenja. 

Paronihija

Paronihija je infekcija kože oko nokta koju izaziva bakterija ili gljivica kandida. Uzrok može biti grickanje noktiju, sečenje ili guranje zanoktica, kao i preterano izlaganje dejstvu vode.

Simptomi paronihije su bol, crvenilo i otok u predelu zanoktice. Moguće je i da nokat promeni boju, kao i da se pojave plikovi puni gnoja, naročito ako je uzrok bakterijska infekcija. Oboleli ima osećaj vreline i "pulsiranja" na mestu zaraze.

Ako se bolest ne leči na vreme, moguće je i da se nokat odvoji. Bol se može olakšati potapanjem ruke u toplu vodu nekoliko puta dnevno. Za bol se može uzeti analgetik, dok infekciju treba lečiti antibiotskim ili antigljivičnim sredstvima. Ako se bolest zapusti i proširi, moguće je da budu neophodni čak i oralni antibiotici.

ruke

Shutterstock

 

Gljivična infekcija noktiju

Onihomikoza, odnosno gljivična infekcija noktiju se češće javlja na stopalima, ali je moguća i na rukama. Razlikuje se od paronihije po tome što se razvija ispod nokta, a ne oko njega. Nokat može da zadeblja, promeni boju, ispuca ili se lomi.

Obično je za lečenje ovakve infekcije potrebno više "krugova" antigljivične terapije, a neophodna je i maksimalna higijena

Žuti nokti

Požutele nokatne ploče mogu biti izazvane običnim crvenim lakom ako je bio namazan bez prethodne podloge, a do ovakve promene dovodi i pušenje cigareta. Međutim, ako oni i zadebljaju ili izgleda kao da su prestali da rastu, to može biti i znak nekog oboljenja.

Pored ozbiljne infekcije gljivicama koja zahteva hitno lečenje, požuteli nokti mogu biti i promena koja prati reumatoidni artritis ili neku bolest pluća.

nokti

Shutterstock

 

Koilonihija

Kašikasti nokti - udubljeni u sredini - posledica su stanjene nokatne ploče. Promena se javlja ako osoba pati od anemije, ima neko stomačno oboljenje, ne hrani se pravilno ili pati od celijakije.

Otečeni nokti - "clubbing"

Izraz "clubbing" (izgovara se klabing) je skraćenica od engleskih naziva za cirozu, Kronovu bolest, apsces pluća, ulcerozi kolitis, brahijalnu arterio-vensku fistulu, bronhiektaiju, infektivni endokarditis, neoplaziju i Gravesovu bolest.

Sva ova oboljenja mogu dovesti do promene oblika noktiju, tako da izgledaju otečeni i zakrivljeni. Ovo može i da ukazuje na karcinom pluća, a proverava se jednostavnim testom.

Oslonite prste obe ruke jedan na drugi i proverite da li vam se nokti dodiruju, kao na snimku dole. Ako se ne dodiruju, treba da posetite lekara.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading