Ovo MESO je NAJGORE za holesterol: Momentalno ga zaboravite ako imate problema sa KRVNIM SUDOVIMA

Vesti 16.07.2022 19:41 0

Visoki holesterol je glavni uzrok srčanih bolesti

meso

EPA/ Rayner Pena

Holesterol, zajedno sa plakom i drugim masnim naslagama, može se nakupiti na unutrašnjosti zidova arterija do tačke da izazove krvne ugruške. Oni, pak, mogu dovesti do srčanog udara, dok krvni ugrušci u mozgu ili na putu do mozga izazivaju moždani udar.

Iako ovo zvuči alarmantno, visok nivo holesterola se u većini slučajeva može sprečiti i kontrolisati zdravom ishranom, vežbanjem, izbegavanjem pušenja, ograničavanjem unosa alkohola i kontrolom telesne težine. Da bismo smanjili nivo holesterola, moramo paziti na unos zasićenih i trans masti. Međutim, male količine trans masti se prirodno nalaze u nekim životinjskim proizvodima kao što su govedina, jagnjetina, mleko i puter. Čitajte dalje da biste saznali kojih pet vrsta mesa treba da izbacite ili smanjite potrošnju da biste smanjili nivo holesterola.

Odrezak

Klasični odrezak ribeja sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram trans masti po porciji od 115 grama. Filet minjon ima 10 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama.

Jagnjetina

Možda niste znali, ali meso poput jagnjetine takođe se smatra crvenim mesom jer sadrži značajnu količinu mioglobina. Većina jagnjećih kotleta sadrži oko 11 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama, dok jagnjeći kotleti sadrže oko devet grama zasićenih masti po porciji iste težine.

Ne bi trebalo da jedete crveno meso više od jednom nedeljno, a ako je vaš holesterol van granica ili imate porodičnu istoriju visokog holesterola ili kardiovaskularnih bolesti, razmislite o daljem ograničavanju unosa.

Rebarca 

Rebarca obično imaju vidljivu masnoću, tako da ne čudi što su na ovoj listi. Loša vest je da to znači da konzumiranjem 115 grama rebara unosite 13 grama zasićenih masti. Ako ne možete da odolite rebrima, jedite povrće sa njima. Unos vlakana je povezan sa boljom kontrolom holesterola.

Kobasice

Unos prerađenog mesa kao što su kobasice može još više da oteža stabilizaciju nivoa holesterola. Većina dimljenih kobasica sadrži šest grama zasićenih masti po porciji od 50 grama, kao i 350 do 500 miligrama natrijuma. Da biste držali holesterol pod kontrolom, probajte biljne kobasice koje manje debljaju.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)
Loading