Doktor objasnio OPASNU zabludu o šećeru u krvi: Vrednost može da bude normalna, a da ipak idete ka dijabetesu!

K.Ć. Vesti 17.07.2022 10:30 0

"Mnogi i ne znaju da su u opasnosti jer je vrednost šećera u krvi normalna"

Doktor objasnio OPASNU zabludu o šećeru u krvi: Vrednost može da bude normalna, a da ipak idete ka dijabetesu!

Printscreen/Youtube

Insulin je hormon odgovoran za regulisanje šećera u krvi. Kada nivo glukoze "skoči", telo oslobađa insulin kako bi ga održao u normalnim vrednostima.

Ali, čak i kada je šećer u okviru tih vrednosti, moguće je da imate problem a da to i ne znate, upozorava lekar.

"Problem nastaje ako vam često skače nivo šećera u krvi. Kako bi se borio sa tim promenama, organizam luči više i više insulina, i telo može postati otporno na njega. Tada dolazi do insulinske rezistencije koja može dovesti do dijabetesa", objasnio je dr Mark Hajman.

Nije dovoljno kontrolisati samo nivo šećera, kaže on, mada jeste poželjno. Morate povremeno kontrolisati i nivo insulina kako biste znali da li je sve u redu.

"Nivo šećera u krvi može biti normalan, a da i ne znate da 'iza kulisa' telo pokušava da izluči sve više i više insulina kako bi održalo te vrednosti. I kada insulinu i telu ponestane snage, tada će šećer ostajati u veoma visokim vrednostima", objasnio je on.

"Upravo sam imao pacijenta kojem je prosečna vrednost šećera u krvi bila sasvim normalna. Na papiru, taj čovek nema razloga za brigu jer ništa ne ukazuje na dijabetes. Ali onda smo mu izmerili nivo insulina koji je bio astronomski, umesto pet, bio je sto", ispričao je lekar.

"To znači da je telo već bilo na putu da postane rezistentno, a nije imao nijedan drugi znak da ulazi u problem osim nivoa insulina, koji se ređe kontroliše", rekao je dr Hajman.

"Nivo šećera nije jedina stvar koja upozorava da vam možda preti dijabetes. Postoji više metaboličkih markera i veoma je važno da ih sve prokontrolišete. Među njima je insulin, ali i holestero, trigliceridi i drugi", rekao je on.

Dr Hajman je posavetovao i da izbegavate hranu koja će dovoditi do naglih skokova šećera u krvi, kao što su prerađeni ugljeni hidrati, šećer i rafinisana ulja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading