Nikada nemojte da SPAVATE sa upaljenim VENTILATOROM: Negativno utiče na zdravlje, a SIMPTOME ćete ODMAH osetiti

Vesti 19.07.2022 23:00 0

Verovatno nije potrebno da naglašavamo koliko je kvalitetan noćni odmor važan, jer utiče na dobrobit i zdravlje.

žena

Shutterstock

San će vam olakšati koncentraciju, obavljanje radnih zadataka, suočavanje sa stresom, donošenje boljih odluka. Ipak, leti je spavanje ugroženo zbog vrućine, jer nam treba malo hladniji kutak za spavanje. Ako ste problem rešavali ventilatorom, moramo vas upozoriti na 4 razloga zbog kojih vaš san može biti ugrožen.

1. Suva usta i disajni putevi

Ventilator može da isuši vazduh, dodatno isušujući usta i disajne puteve. To se događa, jer se leti jako znojimo i gubimo tečnost. Ako nemate mogućnosti da spavate bez ventilatora, savetujemo vam da sat vremena pre spavanja dobro provetrite prostoriju, a uveče imate pri ruci čašu vode koju ćete popiti ako se probudite žedni. Tako ćete uspostaviti ravnotežu i moći mirnije da spavate.

2. Suve oči i koža

Ovaj problem je sličan prethodnom. Nakon suznih očiju i zamagljenog vida primetićete suve oči. Razmislite o hidratantnim kapima i ako je moguće, neko vreme izbegavajte korišćenje lepeze i kontaktnih sočiva (ako ih nosite). Negujte suvu kožu hranjivim mlekom za telo pre spavanja. Koža će vas osipom koji svrbi i crvenilom upozoriti da je ne negujete dovoljno dobro.

3. Loše za osobe koje imaju alergije

Ako imate bilo kakve alergije koje možete dobiti od čestica u vazduhu (npr. grinje), tada će ventilator biti loš izbor za vas. Kruženje vazduha razneće čestice po prostoriji, pa vaši simptomi mogu da se pogoršaju i da doživite napada astme, suve oči, kašalj, groznicu…

Ako ste već doživeli nešto slično, ali niste uspeli da utvrdite uzrok pogoršanja alergije, pokušajte da spavate s isključenim ventilatorom.

4. Grčevi, glavobolje, mučnina

Baš kao što spavanje na visokim temperaturama neće biti uspešno, preniske temperature mogu da imaju svoje posledice. Govorimo o ventilatoru koji duva direktno u vas i neprestano vas hladi. Možda ćete lakše zaspati nego inače, ali onda će stvari krenuti nizbrdo.

Zbog ventilatora se možete probuditi s glavoboljom, osećati mučninu ili čak imati grčeve u mišićima. Potonje vas može iznenaditi već noću, a malo je reći da ćete puno lošije spavati.

Šta možete da učinite da smanjite štetne učinke korišćenja respiratora?

  • Noću se atmosfera obično malo ohladi pa možemo da spavamo s otvorenim prozorima. Ako je problem u komarcima, postavite mreže na prozore, a čepići za uši ukloniće zvukove iz okoline. Ako je potrebno, koristite i masku za spavanje.
  • Ukoliko možete, odmaknite ventilator od sebe kako ne biste osetili direktno duvanje i tako izbegli suve disijane puteve, suvu kožu i oči.
  • Neki ventilatori imaju mogućnost podešavanja vremena i isključivanja nakon nekoliko sati. Koristite tu postavku kako biste lakše zaspali i isključili ventilator noću.
  • Rešite se pogoršanja alergija filtriranjem vazduha. Tada ni ventilator neće napraviti veliku štetu.
  • Koristite ventilator na najmanjoj brzini i namestite ga tako da ne duva neprestano u vas, već da se kreće levo-desno.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading