Evo zašto više ŽENA umire leti: Posebno je UGROŽENA ova starosna grupa!

K.Ć. Vesti 21.07.2022 12:20 0

Britanski stručnjaci sugerišu da su žene podložnije ekstremnoj vrućini od muškaraca

Evo zašto više ŽENA umire leti: Posebno je UGROŽENA ova starosna grupa!

Shutterstock

Veće stope smrtnosti među ženama primećene su tokom najgorih toplotnih talasa koji su zahvatili Evropu u poslednje 23 godine.

Žene se češće umiru po toplom vremenu

Agencija za zdravstvenu bezbednost ukazuje na studiju sprovedenu u Holandiji koja je analizirala stopu smrtnosti ljudi tokom najgorih toplotnih talasa u Evropi. Utvrđeno je da su starije žene izložene većem riziku od efekata visokih temperatura nego muškarci.

„Stopa mortaliteta bila je 15 odsto viša za žene“, rekao je tim istraživača koji su analizirali podatk toplotnog talasa u Francuskoj 2003. tokom kojeg je umrlo 15.000. ljudi.

Druga studija holandskih i nemačkih naučnika takođe je potvrdila vezu između pola i efekata osećanja visokih temperatura.

„Pod ekstremnim vrućinama, stopa smrtnosti bila je veća kod žena nego kod muškaraca, posebno u najstarijoj starosnoj grupi (≥ 80 godina)“, rekli su istraživači.

Žensko telo proizvodi manje znoja i zbog toga se sporije hladi

Hein Danen, profesor fiziologije na Univerzitetu VU u Amsterdamu i autor studije, rekao je da smanjena proizvodnja znoja kod žena može igrati ključnu ulogu.

„Stariji [ljudi] se znoje upola manje od mladih, a žene upola manje od muškaraca“, rekao je naučnik. Stoga, tela starijih žena imaju manji „kapacitet gubitka toplote“.

Istraživači takođe veruju da bi stres, koji opterećuje kardiovaskularni sistem, potencijalno mogao da objasni veći rizik od smrtnosti kod žena po vrućem vremenu. Žene su aktivnije uključene u kućne poslove, što po toplom vremenu povećava rizik od pregrevanja i dodatno opterećuje cirkulatorni sistem.

„Najverovatniji odgovor je da je veća stopa smrtnosti žena kombinacija mnogih faktora i da moramo da uradimo više istraživanja da bismo razumeli šta se dešava“, dodao je on.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading