Ova vrsta VOĆA je najbolja za zdravlje JETRE: Obnavljaju njenu FUNKCIJU, ali pazite na KOLIČINU koju unosite

M. G. Vesti 22.07.2022 12:20 0

Jetra zaslužuje vašu pažnju i redovnu dozu najboljih namirnica koje joj pomažu u obavljanju brojnih važnih funkcija.

Ova vrsta VOĆA je najbolja za zdravlje JETRE: Obnavljaju njenu FUNKCIJU, ali pazite na KOLIČINU koju unosite

pixabay

Bezalkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je jedna od vodećih uzroka smrti u svetu i pogađa jednu četvrtinu stanovništva SAD, prema podacima klinike Mejo.

NAFLD nije povezan sa konzumacijom alkohola, ali karakteriše je upala jetre i može da dovede do istog oštećenja šrouzrokovanog prekomernim konzumiranjem alkohola – ožiljaka na jetri poznatih kao ciroza.

Naslage masti se obično stvaraju u jetri zbog prekomerne težine ili gojaznosti, visokog šećera u krvi i visokih triglicerida, masnoće u krvi.

Stručnjaci kažu da su borovnice najbolje voće koje možete jesti za dobrobit vaše jetre.

„Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina: prirodnog pigmenta koji bobicama daje prekrasnu plavu nijansu“, kaže registrovana dijetetičarka i nutricionista Lorin Manaker.

Ona kaže da podaci pokazuju da antocijanini mogu da se suprotstave oksidativnom stresu koji može da se pojavi u jetri i smanji upalu povezanu sa jetrom“.

Što su antocijanini?

Antocijanini se nalaze u ljusci crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i celovitog zrna žitarica. Istraživanja pokazuju da je njihov sadržaj proporcionalan gustini boje.

Dakle, borovnice, kupine, maline, brusnice, ribizle i jagode dobri su izvori antioksidansa – što ih krasi intenzivnija boja, to bolje. Manaker napominje da ne bi trebalo jesti prevelike količine borovnica.

„Konzumiranje previše voća može da dovede do prevelikog unosa fruktoze, što može negativno da utiče na jetru“, kaže nutricionista.

Ona dodaje da je korišćenje divljih borovnica za pripremu smutija ili ovsene kaše, ali i konzumiranje samih zrna odlična opcija i predstavlja vrednu aktivnost usmerenu brizi o ovom, veoma važnom, organu, prenosi Index.hr.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading