Narodna INDIJSKA medicina otkriva: Evo u KOM položaju treba da SPAVATE kako biste bili zdravi

Vesti 23.07.2022 18:45 0

Iako nam se možda čini da je svejedno, prema indijskoj narodnoj medicini, ajurvedi, veoma je važno u kom položaju spavamo i na kojoj strani sveta da bismo bili zdravi

Žena

unsplash

Spavanje je jedan od najboljih načina za oslobađanje od stresa i trauma, ali je važno i za održavanje imunog sistema i hormonskog balansa. Ovom temom iz ugla vasta principa i ajurvede u magazinu Sensa bavila se Tijana Radić, sertifikovana instruktorka meditacije, tehnika disanja i joge i vastu arhitektkinja.

"Koliko je važan položaj uzglavlja i smer glave prilikom spavanja potvrđuje i ajurveda, tradicionalna indijska medicina, nauka veoma bliska vastuu, jer potiče iz istog ogranka drevnih vedskih spisa. Gubitak prane se dešava ako spavate nogama okrenutim ka jugu. Strujanje organske energije je sa severa ka jugu. Ulazak prane u telo je kroz stopala, a ulazak duše u fetus je preko glave. Spavanje na severu se uopšte ne preporučuje, jer izvlači vitalnu energiju iz tela, remeteći integraciju tela, uma i duha. Medicinski se kaže da se gvožđe u našem telu koaguliše u mozgu, usled magnetnog privlačenja koje dolazi iz pravca severa, i izaziva probleme sa cirkulacijom krvi, pojačava fizičke i psihičke tegobe, povećava stres i doprinosi nesanici."

Istočni položaj glave

"Sušrut samhita, stari tekstualni dokument o medicini i hirurgiji napisan na sanskritu, preporučuje istočni položaj glave tokom spavanja. Sunce izlazi na istoku, i smatra se pravcem pozitivnih solarnih talasa koji blagotvorno utiču na ćelijsku strukturu ljudskog organizma. Kada spavamo glavom okrenuti ka istoku, energija Sunca ulazi u telo kroz glavu i izlazi kroz stopala, ostavljajući nam hladnu glavu i tople noge. Ovaj položaj posebno je koristan za studente, jer poboljšava pamćenje, koncentraciju i opšte zdravlje. Takođe, položaj glave ka istoku je povoljan za meditante, jer stimuliše aspiracije duhovnog razvoja. Spavanje u pravcu istok-zapad poboljšava kreativnost, dobro je za začeće i balansira sve tri doše (vata, pita i kafa). Spavanje od zapadne strane ka istoku se ne preporučuje. Iako neki vastu stručnjaci smatraju da je to neutralan položaj za spavanje, drugi opet sugerišu da takav položaj spavanja povećava rađas, ambiciju i nemir, i može dovesti do poremećaja sna, noćnih mora i sklonosti ka nasilju."

Smanjite elektromagnetnu radijaciju

"Da biste osigurali kvalitetan san, značiće vam da smanjite elektromagnetnu radijaciju koja potiče iz instalacija smeštenih u zidovima vašeg stana. Pomerite svoj krevet 10 cm od zida kako biste sprečili da ova vrsta zračenja ometa vaše dragoceno vreme za odmor. I za kraj, možda ste se pitali da li postoji prava strana za spavanje, tj. da li ima veze da li spavamo na leđima, stomaku ili na strani. Ajurveda predlaže spavanje na levoj strani tela, jer podstiče pravilno disanje, smanjuje pritisak na vaše srce, pomaže cirkulaciju i promoviše bolje zdravlje. Dakle, za postizanje optimalnog zdravlja i kvalitetnog odmora, vastu

savetuje da bi idealno bilo da spavamo glavom usmereni ka jugu ili istoku. To ne znači da ćemo upropastiti svoje zdravlje ako ponekad u gostima ili u hotelu spavamo glavom okrenuti ka severu, ali na duže staze, ove suptilne sile i te kako imaju uticaj", kaže Radić za Sensu.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading