Kako pravilno oprati BOROVNICE? Ovo morate da uradite da biste uklonili opasne PARAZITE koji mogu da nam naruše zdravlje

K.Ć. Vesti 24.07.2022 15:20 0

Borovnice su ukusno voće koje se može brati u gotovo svakoj šumi

borovnice

Shutterstock

One nisu samo ukusne, već i veoma zdrave. Nažalost, kada ih jedemo direktno iz žbunja, postoji rizik da sadrže parazite koji su opasni po naše zdravlje. Zbog toga je mnogo važno dobro oprati bobice pre konzumiranja. Pogledajte kako to učiniti na pravi način.

Borovnice rastu na malim grmovima. Kao rezultat toga, na njima se mogu naći, između ostalog, na izmet šumskih životinja. Iako bobice na prvi pogled izgledaju čisto (na primer zato što su ih oprale kiše), ipak se mogu zaraziti opasnim parazitima. Jedno od njih je ehinokokus.

Iako je ehinokokus prilično retka bolest, poslednjih godina je sve više pacijenata sa ovim stanjem. 

Najgora stvar kod ove bolesti je što se ona ponekad razvija godinama bez ikakvih simptoma . Larvama ehinokokusa treba vremena da se izlegu iz jaja i dođu kroz krv, na primer, do jetre, pluća, bubrega ili mozga. Posle nekog vremena, naše telo počinje da se brani od njih. Da bi to uradio, stvara cistu oko parazita. Ovo, zauzvrat, raste i počinje da vrši pritisak na druge unutrašnje organe. Tek tada pacijent može početi da se žali na razne bolesti. Ponekad cista takođe pukne. Tada se kod pacijenta javlja groznica, jak bol i intenzivno vodenasto povraćanje, između ostalog.

 

Na sreću, ovo stanje se može lečiti. Lekar treba da primeni lekove protiv parazita pacijentu. Lečenje može trajati do tri meseca. Ako cista nije pukla, lekar ponekad odlučuje da je iseče. U ovom slučaju je takođe neophodno koristiti antiparazitnu hemoterapiju.

Kao što vidite, jedenje borovnica direktno sa grma može imati strašne posledice po naše zdravlje. Zbog toga je jako važno da ih pravilno pripremite za konzumaciju.

Kako oprati borovnice?

Pre svega, operete ih nekoliko puta pod tekućom vodom. Stavite desetak bobica u cediljku i stavite pod slavinu. Međutim, ako želite da budete sigurni da ćete se osloboditi parazita, bolje je da koristite još jedan metod. Treba napomenuti da jaja ehinokoka umiru samo na temperaturi od 60 stepeni. Zbog toga je bolje prokuvati vodu i preliti je preko borovnica. Nažalost, to znači da će izgubiti svoju čvrstoću i boju. Neki se mogu čak i pokvariti.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading