Žene u Srbiji se žale da su nadute i da im se povećava stomak: Kad se jave lekaru, uglavnom je kasno da im spase život

Vesti 18.06.2023 19:00 0

Statistika kaže da je tako naša zemlja u poslednjih 20 godina izgubila blizu 10.000 žena, koje su obolele od retkog, ali jednog od najsmrtonosnijih karcinoma

Žene u Srbiji se žale da su nadute i da im se povećava stomak: Kad se jave lekaru, uglavnom je kasno da im spase život

Shutterstock

Rak jajnika se naziva ˮtihi ubicaˮ. Slično mnogim drugim vrstama raka, on ne pokazuje nikakve simptome dugo vremena. Kada se to desi, simptomi su vrlo nespecifični i mogu ukazivati na niz različitih stanja – kako ozbiljnih tako i benignih. Tužna realnost je da kada se rak jajnika konačno dijagnostikuje, on se uglavnom već proširio, što u velikoj meri ograničava opcije lečenja.

Postoje neki rani znaci na koje trebate paziti. Ali morate da kombinujete svoja zapažanja sa drugim faktorima, da ne bi prerano došli do pogrešnih zaključaka.

Podaci Nacionalne alijanse za tumor jajnika govore da na svakih 100 žena čiji simptomi odgovaraju tumoru jajnika, samo jedna bi mogla zaista imati tumor jajnika u ranoj fazi.

Osam najvažnijih znakova upozorenja:

  • Nadutost ili oticanje stomaka. Veličina Vašeg stomaka se povećava, možete se osećati naduveno ili ispunjeno gasovima.
  • Zatvor ili druge promene u ritmu pražnjenja Vaših creva.
  • Bol u predelu donjeg stomaka. Možete osećati bol ili nelagodnost u području donjeg stomaka, nekad i u regiji abdomena.
  • Bol u donjem delu leđa, koji može da se širi ka maloj karlici.
  • Urgentno i učestalo mokrenje. Mnoge žene su ovo iskusile, i uglavnom se radi o znaku slabosti mišića karličnog dna ili simptomu infekcije urinarnih puteva.
  • Gubitak apetita ili brzo zasićenje u toku jela. Vodite računa o neobjašnjivom gubitku na težini.
  • Bol tokom seksualnog odnosa (dispareunija).
  • Umor. Osećaj konstantnog umora i nedostatka energije može signalizirati da se u Vašem telu nešto ozbiljno događa.

Ne znači da trebate da imate sve od gore navedenih simptoma. Ponekad je jedan dovoljan da signalizira da se nešto ozbiljno događa u Vašem organizmu. Ako simptomi traju dve nedelje ili duže, možda je vreme da posetite svog doktora.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading