Recept za DOMAĆU mast od NEVENA: Kada vidite šta sve LEČI, odmah ćete želeti da napravite OVAJ melem

Vesti 26.07.2022 16:40 0

Neven je lekovita biljka, koja je u raznim oblicima (kao čaj, ulje, mast) našla široku primenu u kozmetici.

Recept za DOMAĆU mast od NEVENA: Kada vidite šta sve LEČI, odmah ćete želeti da napravite OVAJ melem

Shutterstock

Podrazumeva lečenje organa za varenje, posebno hemoroida, ginekoloških i drugih bolesti, ali ipak najčešće upotrebljavana za kožne bolesti. Mast je poželjno imati u kući, jer je spektar njene primene vrlo širok, a možete je sami napraviti po jednostavnoj recepturi, od domaćih sastojaka, bez dodatka bilo kakve „hemije“.

Recept za domaću mast od nevena

Potrebno:

  • 50 svežih cvetova nevena
  • 5 supenih kašika domaće svinjske masti (koju je potrebno prethodno oprati)

Priprema:

Svinjsku mast staviti u posudu i preliti sa malo vruće vode, zatim je umutiti mikserom, a ostatak vode prosuti. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta dok mast skroz ne pobeli, tako da izgleda kao krema.

Mast „oprana“ u 9 voda je stari, provereni lek za ginekološke bolesti i može se koristiti vaginalno, za prevenciju i lečenje infekcija. Ipak se prethodno posavetovati sa ginekologom.

Ovu mast preručiti u šerpu i zagrevati na tihoj vatri, dok se ne otopi i ne zagreje do temperature ključanja.

Recept za DOMAĆU mast od NEVENA: Kada vidite šta sve LEČI, odmah ćete želeti da napravite OVAJ melem

Shutterstock

 

Iskidati latice nevena i mešati ih u vrućoj masti dok ne uvenu. Ostaviti tako dok se potpuno ne ohladi (najbolje da prenoći). Ponovno zagrejati, tek da se mast potpuno istopi i kroz gazu procediti u teglicu. Kad se mast ohladi teglice zatvoriti i čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Kako skupiti cvetove

Cvetovi su nosioci lekovitih materija, pa se beru samo oni. Cvetove treba brati po suncu, kada su otvoreni. Za pravljenje masti upotrebiti sveže cvetove. Za čajeve se cvetovi suše, kratko, na visokim temperaturama, a zatim pakuju u platnene kesice i čuvaju do upotrebe. Za ulje od nevena uzeti takođe sveže biljke.

Za šta se koristi nevenova mast

Mast je pogodna za tretman svih kožnih bolesti: ekcemi, impetigo, psorijaza, seboreja, akne, infekcije kože izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama...

I kod oštećenja i povreda kože: posekotine, ogrebotine, opekotine, rane…Posebno je delotvorna kod rana koje teško zarastaju, a mogu se tretirati i sveži ožiljci, zatim kod ugriza i uboda insekata.

Upotrebljava se kod proširenih vena, najčešće vena potkolenica, pa čak i otvorenih rana nastlih kao posledica slabosti vena noge. Isto tako mast je delotvorna kod hemoroida.

Koristi se u kozmetici, jer smanjuje proširene pore, uklanja mitesere, smanjuje pojavu gnojnih akni, uklanja fleke na koži i smanjuje vidljivost ožiljaka.

Omekšava zadebljanja na koži – hiperkeratoze i žuljeve.

Kakvo je dejstvo nevenove masti na kožu

Obnavlja površni sloj kože (epiderm) i na taj način ubrzava zaceljivanje kožnih procesa i zarastanje rana, čak i otvorenih rana koje ne zarastaju. Ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a dobar je i antiseptik.

Recept za DOMAĆU mast od NEVENA: Kada vidite šta sve LEČI, odmah ćete želeti da napravite OVAJ melem

Shutterstock

 

Stabilizuje krvne sudova, pa tako sprečava pucanje i upalu vena i kapilara, smanjuje nastale modrice, smiruje proširene i upaljene vene. Štiti i neguje kožu, omekšava i hidrira.

Kako se upotrebljava

Na uobičajen način, ako se neguje zdrava koža. Kada se nanosi na lice poželjno je da koža bude prethodno očišćena i vlažna. Tako se nanosi tanak sloj masti, dovoljan za negu kože.

Kod čireva i rana, žuljeva, kurjeg oka nevenova mast se namaže na gazu u debljem sloju, a onda se gaza prisloni na ranu i pričvrsti zavojem ili flasterom. Na taj način lekovite materije iz masti prodiru brže i dublje u kožu i ubrzavaju zarastanje.

Kod tretiranja suvih i ispucalih područja kože posle nanošenja masti može se prekriti najlon kesom ili folijom, za efikasnije omekšavanje orožalih područja. Kod hemoroida je potrebno namazati u debljem sloju oko anusa, nekoliko puta na dan, posle toalete celog područja.

Saveti

Mast nema neprijatan miris, ali ukoliko želite možete staviti u gotovu mast nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Za čuvanje masti odaberite staklene teglice, pre nego plastične. Možete upotrebiti staklene bočice od starih krema ili obične tegle. Mast je intenzivno žute boje i ostavlja mrlje na vešu, pa treba zaštiti namazano područje gazom ili pamučnom tkaninom, dnevnim uloškom ako se koristi u anogenitalnom području ili čarapama, ako se maže na stopala.

Efekat je bolji ako se preko sloja masti koža pokrije folijom ili najlon kesom.

Upozorenja

Neven i okolne biljke u vrtu ne prskati, ako će se upotrebiti kao lekovito sredstvo. Osobe koje imaju alergijske reakcije na polen trava treba da provere da li im nevenova mast odgovara, nanošenjem masti na podlakticu. Mast ima dug rok trajanja ukoliko se čuva u frižideru. Ne sme da stoji na toplom, jer će brzo da užegne.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading