Oprez PUŠAČI! Ukoliko primetite OVAJ SIMPTOM to znači da su pluća počela da vam PROPADAJU

Vesti 28.07.2022 19:00 0

Strastveni pušači ovaj kašalj shvataju kao simptom obične prehlade, ali stvari su daleko ozbiljnije

Oprez PUŠAČI! Ukoliko primetite OVAJ SIMPTOM to znači da su pluća počela da vam PROPADAJU

Shutterstock

 

Najveći broj pušača živi sa ovom vrstom kašlja i oni neretko odbijaju da priznaju da je u pitanju nešto ozbiljno, međutim stvari stoje drugačije, a način da pomognete sebi je da prestanete da pušite.

Lekari upozoravaju pušače da kašalj ne smeju da zanemaruju, budući da je pokazatelj hronične opstruktivne plućne bolesti s kojom samo u Velikoj Britaniji živi preko milion ljudi.

Hronična opstruktivna plućna bolest zajednički je naziv za niz oboljenja tog vitalnog organa, među koje se ubraja i hronični bronhitis. Očigledno, bolest se manifestuje nizom simptoma, od kojih je nedostatak daha i teškoće u kretanju prilikom lakših fizičkih aktivnosti, poput penjanja uz stepenice.

U Engleskoj je 25.000 ljudi umrlo od ove bolesti, od čega njih 90 odsto zbog posledica pušenja, a 2013. i 2014. godine, hitna pomoć je zbog posledica pušenja intervenisala čak 130.000 puta.

– Pušački kašalj shvatite kao poslednje upozorenje da zaustavite štetu koju će pretrpeti vaša pluća – upozorava doktor Nikolas Hopkinson, predstavnik klinike za plućne bolesti u bolnici Rojal Brompton upozorava.

Kako da pomognete sebi?

Jednostavno. Prestanite da pušite još danas, jer će sutra već biti kasno.

Komentari (0)
Loading