Namirnica koja ublažava URINARNU INFEKCIJU: Napitak pijte SVAKO jutro, ali ne koristite duže od NEDELJU DANA

Vesti 29.07.2022 20:55 0

Urinarne infekcije su česta pojava, naročito kod žena, a soda bikarbona može značajno da pomogne.

Namirnica koja ublažava URINARNU INFEKCIJU: Napitak pijte SVAKO jutro, ali ne koristite duže od NEDELJU DANA

Shutterstock

Urinarne infekcije su česte tokom cele godine, ali su tokom letnjeg perioda svakako učestalije. Razlog tome je kupanje u jezerima, bazenima i drugim kupalištima, dugotrajno nošenje  vlažnih kupaćih kostima, nedovoljan unos tečnosti, odlaganje mokrenja i brojni drugi razlozi. 

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crevima dospeju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crevima.

Kašičica sode bikarbone razmućena u čaši vode može da ublaži simptome urinarne infekcije, jer ima sposobnost da smanji nivo kiselosti u urinu. Poput soli, soda bikarbona je moćan prirodni antiseptik koji brzo otklanja upale i uspešno se bori protiv bakterija. 

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cevi. Infekcija se najčešće javlja kod devojaka koje su tek stupile u seksualne odnose i kod žena u menopauzi.

Svako od nas je barem jednom u životu osetio neprijatne simptome urinarne infekcije:

  • Prisustvo bola i peckanja prilikom mokrenja
  • Učestalo mokrenje
  • Nagon za mokrenjem bez pojave urina ili samo uz izmokravanje par kapljica
  • Bol u genitalnoj regiji ili donjem delu trbuha
  • Promena u boji urina – taman, mutan urin, uz moguće prisustvo jačeg, neprijatnog mirisa
  • Krv u urinu (tragovi, ugrušci)
  • U težim oblicima infekcije, prisustvo povišene temperature uz groznicu i bolove u krstima

 

Ako imate ove simptome počnite što pre sa lečenjem, jer previše odugovlačenja može dovesti do toga da bakterije dospeju u bubrege i izazovu još veće komplikacije. 

U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmešajte. Popijte celu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu duže od nedelju dana. Njena primena ne preporučuje se onima koji moraju da paze na unos soli jer ova namirnica sadrži dosta natrijuma.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading