Kako da vešto izbegnete AMBROZIJU: Ovaj korov je najmoćniji alergen i mučiće nas do oktobra

Lana Vidović Vesti 02.08.2022 08:00 0

Cvetna sezona ambrozije trenutno je u punom jeku i traje sve do kraja oktobra. Dovoljan je tek blagi povetarac da raznese polen ove biljke, koji je sitan i lagan

Kako da vešto izbegnete AMBROZIJU: Ovaj korov je najmoćniji alergen i mučiće nas do oktobra

Shutterstock

 

Prema podacima iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume, u Srbiji od različitih oblika alergije pati čak 40 odsto stanovništva, a svaka peta osoba alergična je upravo na ambroziju. Ambrozija utiče na 50 odsto svih alergija i najveći je alergen od svih vrsta koje se prate.

Simptomi koji ukazuju da ste alergični na ambroziju jesu kijanje u serijama, zapušen nos, svrab nosa, obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, crvenilo i suzenje očiju uz intenzivan svrab, hroničan umor, malaksalost, kašalj, osećaj nedostatka vazduha, bol iza grudne kosti i otežano disanje. Za ljude koji su alergični na ambroziju najvažnije je da na vreme počnu s terapijom, dok se tegobe još nisu ni javile, kao i da u širokom luku zaobilaze mesta gde je koncentracija ovog korova velika.

U tome može da pomogne „Galix“, nova besplatna aplikacija koja na jednom mestu nudi podatke koji se odnose na zagađenost vazduha, nivo alergena, UV indeks zračenja, zelene zone, dnevne savete i zdravstveni podsetnik.

Pomoću ove aplikacije osobe alergične na ambroziju ili neki drugi alergen mogu da dobiju informacije sa najbliže merne stanice o prisutnosti alergena u vazduhu uzrokovanih cvetanjem drveća, travom ili korovom, što može da im pomogne da odrede da li će sa sobom da ponesu lek protiv alergije, kao i da li će se kretati u zonama gde je koncentracija alergena visoka. Inače, amrozija cveta od od kraja juna do kraja oktobra, a najviše dnevne vrednosti su u avgustu i septembru.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading